17.06.2024 / 19:33 Svijet - Vojska objavila

Izraelci tvrde: 'Uskoro ćemo postići ciljeve ofenzive u Rafahu'

Izraelci tvrde: 'Uskoro ćemo postići ciljeve ofenzive u Rafahu'

Izraelska vojska tvrdi da će uskoro postići ciljeve svoje ofenzive u Rafahu na jugu Pojasa Gaze.

Čak polovina borbenih jedinica militantne palestinske organizacije, koja je vladala Gazom prije početka rata u oktobru, uništena je, saopćila je izraelska vojska.

Između 60 i 70 posto područja grada na jugu Pojasa Gaze nalazi se pod "operativnom kontrolom" izraelske vojske, rekla je vojska u ponedjeljak. Potrajat će svega nekoliko sedmica prije nego što vojna operacija u gradu bude završena, rekla je vojska.

Izraelska vojska pokrenula je početkom maja operaciju u Rafahu, na granici s Egiptom. Proglasili su da im je cilj razbiti posljednje Hamasove borbene jedinice.

Ofenziva je bila međunarodno kontroverzna jer se u to vrijeme više od jednog miliona Palestinaca sklonilo upravo u Rafah

Većina ih je pobjegla tamo u bijegu od rata iz drugih dijelova Pojasa Gaze. Gotovo svi ti ljudi su sada pobjegli iz grada u područje prema zapadu, gdje teško uspijevaju doći do namirnica.

Prema nepotvrđenim izvješćima vojske od ponedjeljka, izraelska vojska ubila je oko 550 boraca Hamasa u 40 dana borbi u Rafahu, dok je izgubila 22 svojih vojnika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo