01.06.2024 / 09:29 Svijet - Video

Britanski ambasador u Meksiku smijenjen nakon snimka kako prijeti oružjem

Britanski ambasador u Meksiku smijenjen nakon snimka kako prijeti oružjem
Foto: X

Ambasador Velike Britanije u Meksiku otpušten je ranije ove godine nakon što je snimljen kako uperuje jurišnu pušku u zaposlenika ambasade, objavljeno je danas.

Prema Financial Timesu, ambasador Jon Benjamin je bio na službenom putu u dvije meksičke države u kojima su snažni narkokarteli kada je uzeo pušku iz vozila kojim je putovao i uperio ju u zaposlenika.

Video koji navodno prikazuje taj incident objavio je na platformi X anonimni korisnik, koji je uz video napisao: "U kontekstu svakodnevnih ubojstava u Meksiku za koja su odgovorni dileri droge, on se usuđuje šaliti."

Britansko ministarstvo vanjskih poslova nije službeno objavilo da je otpustilo Benjamina. Međutim, na vladinoj službenoj web stranici stoji da je on "bio britanski ambasador u Meksiku između 2021. i 2024. godine".

Prema internetskoj stranici, Benjamin se "pridružio diplomatskoj službi 1986., a prethodno je predstavljao britansku vladu u Čileu, Gani, Turskoj, Indoneziji i Sjedinjenim Državama, tokom svoje 35-godišnje karijere."

Ministarstvo je za Financial Times poručilo: "Svjesni smo ovog incidenta i poduzeli smo odgovarajuće mjere."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo