31.05.2024 / 13:38 Svijet - Velika internetska platforma

Evropska komisija će pojačano nadzirati kineski Temu

Evropska komisija će pojačano nadzirati kineski Temu
Foto: Agencije
Evropska komisija je danas dodala kinesku internetsku trgovinu Temu na popis vrlo velikih internetskih platformi, koje prema Aktu o digitalnim uslugama podliježu pojačanoj kontroli.

Kineska kompanija Temu bilježi veliki uspjeh na evropskom tržištu zahvaljujući izuzetno niskim cijenama u odnosu na konkurenciju. S obzirom na to da ima više od 45 miliona korisnika mjesečno u EU, dobila je status vrlo velike platforme, što znači da podliježe najstrožim pravilima za zaštitu potrošača od ilegalnog sadržaja i krivotvorenih proizvoda. Temu je 24. internetska platforma koja je ušla grupu najvećih platformi u kojoj su već Zalando, Shein i Amazon.

Nakon što je Temu zvanično proglašen velikim internetskom platformom, Komisija postaje nadležna za usklađenosti te kineske kompanije s Aktom o digitalnim uslugama u saradnji s irskim koordinatorom za digitalne usluge.

Službe Komisije pozorno će pratiti kako platforma primjenjuje pravila i obaveze Akta o digitalnim uslugama, posebno u pogledu mjera za garantiranje zaštite potrošača i suzbijanje širenja nezakonitih proizvoda, prenosi Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo