30.05.2024 / 20:55 Svijet - Uoči NATO sastanka

Češki ministar: Ne vidimo problem u tome da Ukrajina gađa Rusiju našim oružjem

Češki ministar: Ne vidimo problem u tome da Ukrajina gađa Rusiju našim oružjem
Antony Blinken i Jan Lipavsky / Agencije
Češki ministar vanjskih poslova rekao je novinarima da njegova zemlja "nema problema" s tim da Kijev koristi naoružanje kojim ga je opskrbio Prag za gađanje ciljeva na ruskom teritoriju.

"Češka nema problema s tim da se Ukrajina brani protiv agresora", rekao je Jan Lipavsky prije sastanka NATO-vih ministara u češkoj prijestolnici, prenosi Hina.

To uključuje i "napade koji se nužno moraju izvesti na ruskom teritoriju", nastavio je Lipavsky. "To je pravilo za isporuku iz Češke".

Ministri odbrane Evropske unije ranije u utorak nisu postigli konsenzus oko dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na ruski teritorij, za što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi bilo "igranje s vatrom".

Članice EU-a već su se dogovorile da će kolektivno pružati vojnu pomoć Ukrajini. I dok neke države ratom pogođenoj zemlji daju oružje s minimalnim zahtjevima, druge to čine pod uslovom da se naoružanje koristi samo unutar ukrajinskog teritorija. Kijev tvrdi da mora gađati Rusiju jer ona napada Ukrajinu sa svog teritorija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo