30.05.2024 / 16:31 BiH - Prijedor

Važan korak sjećanja i očuvanja pravde: Gatti Santana posjetila logor Trnopolje

Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, posjetila je danas jedan od najpoznatijih, najzloglasnijih i najmasovnijih logora u prijedorskoj regiji - Trnopolje.

Njoj su se, u posjeti, pridružili i direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić i Jusuf Arifagić, predsjednik Udruženja logoraša Prijedora, a nakon otvaranja Međunarodne konferencije o logorima u Bosni i Hercegovini i panel diskusija.

Arifagić je predsjednicu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove upoznao s torturama kroz koje je prošlo više od 23.000 logoraša.

Prema procjenama Ujedinjenih Naroda, logor je u jednom trenutku imao između 5,000 i 6,000 zarobljenika, od kojih su 300 bili djeca, 3,000 žene a ostali muškarci, mnogi od kojih su bili starije dobi. U okviru logora formiran je čak i dječiji logor, kroz koji su prošli mnogi prijedorski mališani, među kojima je bilo i beba, od kojih su neke u njemu i rođene. Haški sud je utvrdio da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka.

Inače, logor Trnopolje bio je koncentracijski logor u okolici Prijedora, u Bosni i Hercegovini, pod upravom bosanskih Srba od maja do oktobra 1992., gdje su držani bošnjački i hrvatski zarobljenici, uglavnom civili.

Na toj lokaciji odvijala su se mnogobrojna kršenja ljudskih prava. Broj poginulih tokom ostanka u logoru je nepoznat: Međunarodni sud pravde navodi da je neupitno utvrđeno da je najmanje 20 ljudi ubijeno tamo, dok druge procjene sežu od 170, preko 200 pa čak i do 500 žrtava.

Posjeta od strane predsjednice Gatti Santana predstavlja važan korak u očuvanju sjećanja na žrtve i promociji pravde.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo