30.05.2024 / 15:00 BiH - Evropski parlament

Čović: Očekujem šest mandata za HDZ i Željanu Zovko ponovo u EP

Čović: Očekujem šest mandata za HDZ i Željanu Zovko ponovo u EP
Foto: Fena
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako očekuje da će odziv na evropske izbore u BiH biti veliki, a lista HDZ-a Hrvatske osvojiti šest mandata.

Također, smatra i da će se tamo ponovo naći i Željana Zovko što bi, kako smatra, bilo od pomoći BiH na evropskom putu.

“Mislim da ćemo u BiH imati sličan odziv kao na izbore za Hrvatski sabor, kako bi gospodin Andrej Plenković kao predvodnik liste imao makar šest mjesta u Evropskom parlamentu”, rekao je Čović u četvrtak u Mostaru na upit o očekivanja od evropskih izbora.

Pojasnio je kako posljednjih desetak dana obilazi BiH zajedno s europarlamentarkom Željanom Zovko, kako bi skrenuo pažnju na važnost evropskih izbora.

“Uvjeren sam da će naša europarlamentarka Željana Zovko ostati u novom sazivu. Preznačajno je za sve nas da imamo jedan glas koji razumije odnose u BiH u Evropskom parlamentu”, istakao je čelnik HDZ-a BiH.

Najavio je kako će sljedeće sedmice u Mostaru u sklopu izborne kampanje za izbore za Evropski parlament, te na obilježavanju 34. godišnjice utemeljenja HDZ-a BiH Mostara sudjelovati i predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

Upitan o tome kako deblokirati institucije BiH, što je kulminiralo nakon poteza vlasti RS, nametanja odluka od strane međunarodne administracije i donošenja UN-ove Rezolucije o Srebrenici, Čović je istakao kako će hrvatski zvaničnici voditi ‘povezujuću’ politiku.

“Ima dovoljno onih koji žele rasturiti ovo društvo i ponovo izazvati sukobe. Upravo zbog ovog svetog mjesta, politiku treba voditi da nikada više ne bude rata”, rekao je Čović na obilježavanju godišnjice Hrvatskih branitelja i Dana HVIDRA-e Grada Mostara.

Posljednjih sedmica državne institucije BiH su u krizi. Od formalne odluke o otvaranju pristupnih pregovora s BiH nije donesen nijedan reformski zakon koji je uslov da bi BiH dobila datum za organizovanje Međuvladine konferencije između EU i te zemlje, što se smatra formalnim početkom pregovora.

Čelnik RS Milorad Dodik zbog donošenja Rezolucije o Srebrenici najavio je čak i početak razdruživanja tog entiteta od BiH, što su kao mogućnost odbacili iz administracije SAD-a, EU-a i utjecajnijih zemalja.

Nekoliko bošnjačkih zvaničnika je ipak poručilo kako bi pokušaj otcjepljenja RS od BiH vodilo novome ratu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo