29.05.2024 / 17:25 BiH - Bilateralna saradnja

Delegacija Ministarstva odbrane BiHu službenoj posjeti Njemačkoj

Delegacija Ministarstva odbrane BiHu službenoj posjeti Njemačkoj
Foto: FENA

Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine boravila je u službenoj posjeti Ministarstvu odbrane SR Njemačke 28. i 29. maja 2024. godine.

Delegaciju MOBiH predvodio je pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, a u sastavu delegacije bili su brigadiri Hazim Hodžić, Miljan Janković i Kasim Podžić.

Delegaciju MO SR Njemačke predvodio je brigadni general Torben Jurgensen, načelnik Uprave u sektoru za odbrambene politike MO SR Njemačke.

Tokom susreta dviju delegacija razgovaralo se o odbrambenoj bilateralnoj saradnji dva ministarstva, zatim o procesu evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, te doprinosu SR Njemačke implementaciji NATO Inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH (NATO DCBI).

SR Njemačka je kroz navedenu inicijativu pružila značajnu financijsku podršku na unapređenju infrastrukture i objekata OSBiH, sa naglaskom na objekte za smještaj i rad pripadnika OS BiH, kao i skladištenje MTS.

Delegacija MOBiH je dobila uvjeravanja da će SR Njemačka nastaviti ulaganja u infrastrukturu, ali će razmotriti i opcije pružanja pomoći i kroz druge incijative NATO DCBI, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo