26.05.2024 / 17:12 Svijet - Kraj napetosti?

Tajvan odgovorio gestom dobre volje na kineske vojne vježbe

Tajvan odgovorio gestom dobre volje na kineske vojne vježbe
Foto: Bloomberg

Predsjednik Tajvana Lai Ching-te pokazao je gestu dobre volje i ponudio saradnju s Kinom nakon dva dana kineskih vojnih vježbi u blizini otoka, dok je skupina američkih kongresmena stigla u Taipei.

Kina, koja svojata Tajvan, izvela je vojne vježbe u četvrtak i petak oko Tajvana, nazvavši ih "kaznom" nakon Laijevog inauguracijskog govora u ponedjeljak, što je Peking nazvao još jednim pokušajem prema proglašenju nezavisnosti otoka.

Kina je više puta kritizirala Laija kao "separatista". Lai odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu i kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti. Više puta je nudio razgovore, ali je odbijen. Govoreći na sastanku svoje vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) u južnom gradu Tainanu, Lai je pozvao Kinu da "podijeli veliku odgovornost za regionalnu stabilnost s Tajvanom".

Lai, koji je pobijedio na izborima u januaru, rekao je da se također "raduje poboljšanju uzajamnog razumijevanja i pomirenja s Kinom putem razmjene i suradnje, stvaranja uzajamne koristi i napredovanja prema poziciji mira i zajedničkog prosperiteta".

Zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama na iskazanoj zabrinutosti zbog kineskih vojnih vježbi. "Međunarodna zajednica neće prihvatiti da bilo koja država stvara probleme u Tajvanskom moreuz i utječe na regionalnu stabilnost", dodao je Lai.

Prva skupina američkih zastupnika koja je posjetila Tajvan otkako je Lai preuzeo dužnost stigla je danas na otok. Na Tajvanu će boraviti četiri dana, a delegaciju predvodi Michael McCaul, republikanski predsjednik odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma.

McCaul, kojem se pridružila dvostranačka skupina od pet drugih zastupnika, sastat će se s Laijem sutra ujutro kako bi "razmijenili mišljenja o miru i stabilnosti u Indo-Pacifiku", saopćio je ured tajvanskog predsjednika.

"Tajvan je uspješna demokracija. SAD će nastaviti podržavati nepokolebljivog partnera i raditi na održavanju statusa quo u Tajvanskom moreuzu", rekao je McCaul.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo