7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

29.03.2024 / 12:41 BiH - Stazom sjećanja

5. aprila postavka koja simbolizuje korake ubijenih tokom opsade Sarajeva

5. aprila postavka koja simbolizuje korake ubijenih tokom opsade Sarajeva
Foto: Preporod.info

Na Dan opsade Sarajeva - 5. aprila, na dionici od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije planirana je postavka "Stazom sjećanja" koja podrazumijeva postavljanje hiljade pari cipela koje simbolizuju korake ubijene djece, građana i poginulih boraca tokom opsade Sarajeva i agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Naime, Memorijalni centar Sarajevo u saradnji s Gradom Sarajevo realizira ovaj projekat, koji ima cilj odati počast svim ubijenim građanima Sarajeva i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH tokom najduže opsade grada u modernoj povijesti čovječanstva.

Na konferenciji, koja je održana u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Sarajevo, obratili su se Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo, Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Samir Avdić, dogradonačelnik Grada Sarajeva, predstavljajući detaljnije ovaj projekat.

- Ove godine godišnjicu opsade Sarajeva obilježavamo u saradnji sa Gradom Sarajevo. Centralno obilježavanje počinje 5. aprila u jutarnjim satima, gdje će uposlenici Memorijalnog centra, brojni volonteri, ali i građani, početi sa redanjem cipela, od Spomenika ubijenoj djeci, do Sebilja, gdje će biti postavljena bina. Tokom šetnje na određenim lokacijama će biti postavljene informacije, izveden prigodan program, a planirani su i drugi događaji. Pozivam vas da se odazovete u što većem broju. Animirajmo sve građane, sve institucije, da se u što većem broju odazovemo, da okončamo akciju prikupljanja cipela. Nadamo se da će što veći broj građana biti s nama i 5. aprila - izjavio je direktor Kulanić.

Ministar Osmanović ovom prilikom ocijenio je ovaj projekat jednim od najznačajnijih u posljednjih nekoliko godina.

- Ovim ostavljamo amanet, ostavljamo projekat, kulturu sjećanja, ova postavka će biti trajni podsjetnik. Uloga branilaca je bila da broj ubijenih građana bude što manji. Na početku postavke će stojati tene, cipele, naših branilaca. Potcrtavam, da nije bilo njih, staza bi bila puno duža, cifre bi bile puno veće. Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava, kulturu poricanja. Moramo se s ponosom sjećati naših branilaca - poručio je on.

Dogradonačelnik Sarajeva Avdić izjavio je da Grad i Memorijalni centar imaju uspješnu saradnju, istaknuvši da će biti i nastavljena.

- Tridesetdvije godine su od opsade Sarajeva, ali Sarajevo, Sarajlije pamte dane agresije, i siguran sam da je realizacija ovog projekta, ali i svega onog što se tiče kulture sjećanja i pamćenja, veoma važno da se sjećamo naših branilaca, naših najboljih sinova i kćeri koji su položili živote u odbrani. Nikada ne smijemo zaboraviti one koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine - kazao je Avdić.

Najavljeno je da okupljanje učesnika 5. aprila planirano u 10.45 sati kod Spomenika djeci opkoljenog Sarajeva, odakle će početi šetnja u tišini, koja će se odvijati kroz ulice Maršala Tita, Ferhadija, Sarači, do Baščaršije.

U događaju će učestvovati i izvođači Lejla Jusić, Ivan Ščitinski, vokalni ansambl "Pro Musica", Hor Srednje muzičke škole Sarajevo, ženski vokalni ansambl "Corona", Hor "Šapat srca" te dječiji hor "Mali slavuji", koji će izvedbama odati počast svim ubijenim građanima opkoljenog Sarajeva.

Tokom projekta građani, javna preduzeća, udruženja i institucije vlasti donirali su cipele.

Po okončanju projekta, cipele će biti sačuvane trajno kao dio "Staze sjećanja" koja će biti izgrađena u Memorijalnoj šumi koju će Memorijalni centar Sarajevo graditi u narednom periodu na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo