14°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 13°C

28.03.2024 / 08:06 Politika - Banjaluka

NSRS o političkoj i bezbjedonosnoj situaciji u svijetu i reperkusijama na RS

NSRS o političkoj i bezbjedonosnoj situaciji u svijetu i reperkusijama na RS
Foto: FENA

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za danas 11. posebnu sjednicu entitetske skupštine s jednom tačkom predloženog dnevnog reda: Razmatranje aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

Riječ je o prijedlogu predsjednika RS-a Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića i člana Predsjedništva BiH iz reda sprskog naroda Željke Cvijanović, saopćeno je iz Narodne skupštine RS.

Kolegijum je pozvao lidere parlamentarnih stranaka da do početka sjednice dostave zahtjeve za obraćanje u trajanju od deset minuta, u skladu sa Poslovnikom.

Takođe, Kolegijum je predlagačima dnevnog reda odobrio uvodna obraćanja u trajanju do 30 minuta.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić rekao je jučer na pres-konferenciji po završetku sjednice Kolegijuma da je prijedlog dnevnog reda jednoglasno usvojen na sjednici kojoj nisu prisustvovali predstavnici Liste za pravdu i red.

On je ocijenio da je potrebno da NSRS donese zaključke i odluke da je RS opredijeljena za potpuno poštivanje i doslovno primjenjivanje međunarodnog prava i opšteg okvirnog sporazuma za mir.

- Da osudimo protivustavno djelovanje bilo koga, i visokog predstavnika, i međunarodnih predstavnika, i ambasadora, kao i institucija BiH koje su potpisivale razne sporazume bez saglasnosti Srba i bez konsenzusa u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini - rekao je Stevandić.

On je naveo i da je "potrebno osuditi i sankcije kao političko sredstvo ucjena političkih aktera".

Stevandić je najavio da će na sjednici biti razgovarano i o radnoj verziji izbornog zakona RS-a.

Ustvrdio je da potez Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona ima za cilj da izazove sukobe, nerede i napetu situaciju u BiH, te da uništi evropski put BiH.

Posebna sjednica je zakazana s početkom u 10 sati.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo