7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

19.03.2024 / 12:25 BiH - 'Apelaciono odjeljenje'

Objavljen novi nacrt Zakona o Sudu BiH: O sjedištu naknadno?

Objavljen novi nacrt Zakona o Sudu BiH: O sjedištu naknadno?
Foto: Vijesti.ba / Istraga

Formiranje Višeg ili Apelacionog suda Bosne i Hercegovine nije planirano najnovijim izmjenama Zakona o sudu BiH koji bi se trebao naći na sjednici Vijeća ministara BiH.

Ovim Zakonom je planirano formiranje “Apelacionog odjeljenja Suda BiH, piše Istraga. Sjedište ovog odjeljenja bi bilo u RS, ali tačna lokacija bi bila utvrđena godinu dana nakon što bude usvojen ovaj Zakon

“Sudbenu vlast na nivou Bosne i Hercegovine vrše Sud BiH i Apelacijsko odjeljenje Suda BiH. Sud je nadležan suditi u prvom, a Apelacijsko odjeljenje Suda suditi u drugom stepenu i odlučivati o drugim pitanjima propisanim ovim zakonom”, navedeno je u prijedlogu nacrtu Zakona koji bi se trebao danas naći na sjednici Vijeća ministara BiH.

Kada je u pitanju sjedište Suda, zakon ne propisuje gdje je sjedište Apelacijskog odjeljenja.

“Parlamentarna skupština BiH će najkasnije u roku jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti izmjene i dopune ovog zakona kojim će se odrediti sjedište Apelacijskog odjeljenja Suda, koje ne može biti u istom entitetu u kome je sjedište Suda. Do donošenja odluke, sjedište Apelacijskog odjeljenja Suda privremeno će biti u Sarajevu."

Sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH je ono što i jest problematično. Podsjećamo, svi partneri u državnoj vlasti pristali su da sjedište bude u RS-u. Trojka je pristala na Istočno Sarajevo, a SNSD ne želi odustati od ideje da sjedište bude u Banjoj Luci.

Kompletan nacrt Zakona o Sudu BiH možete pročitati ukoliko kliknete OVDJE.

Novi nacrt Zakona o Sudu BiH bi mogao umanjiti odnosno ograničiti nadležnost državnog suda.

Emrić: Nedopustivo je da se Sudu BiH oduzima nadležnost

"Sud Bosne i Hercegovine, ako bi stranke u vlasti na državnom nivou usvojile ovakav prijedlog, ne bi bio nadležan za krivična djela iz oblasti privrednog, ekonomskog i financijskog kriminala, a koja su u cjelosti počinjena na teritoriju jednog od entiteta ili Brčko Distrikta BiH.

S obzirom da je nedavno Sud Bosne i Hercegovine vodio i okončao jednu poznatu aferu pod nazivom „Respiratori“, ukoliko bi došlo do smanjenja nadležnosti kako je predloženo ovim Nacrtom zakona, u budućnosti taj sud više ne bi bio nadležan za slične afere i predmete, već bi se isti vodili i završavali u sudovima jednog od entiteta ili Brčko Distrikta BiH, ovisno o teritoriju na kojemu bi bila počinjena ta krivična djela", stoji u reakciji zastupnika NES-a u Parlamentu BiH.

"Sud Bosne i Hercegovine više ne bi bio nadležan niti da donosi praktična uputstva za primjenu krivičnog materijalnog prava Bosne i
Hercegovine iz nadležnosti Suda u vezi s krivičnim djelima genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i kršenja zakona i običaja rata, te pojedinačnoj krivičnoj odgovornošću vezano za ta djela, po službenoj dužnosti ili po zahtjevu bilo kojeg entitetskog suda ili suda Brčko Distrikta BiH.

Sud Bosne i Hercegovine ne bi bio nadležan za slučajeve poznate u javnosti kao Dženan Memić, David Dragičević i slične
predmete.

Zbog očiglednih propusta u nekim konkretnim sudskim postupcima koji su vođeni od strane sudova na nižim nivoima nastalo je veliko nepovjerenje građana prema pravosuđu, te se od uključivanja Suda Bosne i Hercegovine u konkretnim slučajevima očekuje ispravljanje svih propusta u radu nižih pravosudnih tijela i vraćanje pravne sigurnosti", poručio je Emrić.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo