8°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 5°C

15.02.2024 / 12:33 Politika - MVPBiH

Konaković: Netačni navodi o vezi s kartelima, obratio se Europolu

Konaković: Netačni navodi o vezi s kartelima, obratio se Europolu
Foto: FENA

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP Elmedin Konaković negirao je i lažima nazvao navode da se u Dubaiju sastajao sa Edinom Gačaninom Titom, vođom jednog od najvećih svjetskih narko kartela 'Tito i Dino'.

Istakao je da je tu priču prvi put pokrenuo advokat u Nizozemskoj koji je želio spriječiti izručenje jednog od optuženih u BiH navodeći da je to opasno jer je ministar povezan s kriminalcima.

Konaković je naglasio da je to ozbiljan napad na Ministrstvo vanjskih poslova BiH koje je u izuzetno važnim procesima evropskih integracija, a posebno što se to desilo u Nizozemskoj koja je već skeptična prema primanju BiH u EU, prenosi Fena.

Potcrtao je da se nikada nije sreo s vođom tog kartela kako određeni mediji navode i pozvao bh. agencije da to istraže.

Konaković je naveo da je prvi put boravio u Dubaiju kad je išao na bračno putovanje o svom trošku i da mu nikad niko nije platio put u taj grad, izuzev u jednom slučaju kad mu je platilo Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pozvao je medije da nastave pratiti taj slučaj sve dok ne bude rasvijetljen do kraja i najavio da će svakodnevno komunicirati s Europolom da bi do toga došlo.

Podsjetimo, prema navodima iz neklasificirane sheme Europola, objavljenim u medijima, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u martu 2021. godine navodno se sastajao u Dubaiju sa Edinom Gačaninom Titom, vođom narkokartela "Tito i Dino".

- Pozvao sam vas da vas zamolim da istražujete i ovoj temi svakodnevno pišete. Napravite istraživanja, komunicirajte s agencijama, pitajte da li BiH ima korumpiranog ministra koji je u vezi s narko kartelima ili ima pravosudno-medijsku mafiju, poručio je Konaković medijima.

On je kazao da se 2021. u MVP javila jedna grupa građana bliska NIP-u sa idejom da pozovu njega sa porodicom da dođe u posjetu UAE.

Dodaje da je on zatražio zvaničan poziv inistitucija, ali da ga nikada nije dobio te da nije ni otišao u Dubai i da je u tom period boravio samo u Truskoj gdje se sastao sa čelnicima AK Partije.

Konaković je rekao da je zatražio hitne informacije od EUROPOL-a o nastanku sheme, ali i da se utvrdi da li je neki policajac i ko je na taj način odradio svoj posao te nanio štetu institucijama BiH.

Kazao je da će istrajati u tome da rasvijetli ovu priču i sazna odakle EUROPOL-u takvi navodi.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku, Konaković je rekao:

- Ne da ću podnijeti, morao bih bježati, pa kada bi to bilo tačno, a nije, ja ne bih smio hodati ovim gradom, rekao je Konaković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo