11°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

11.12.2023 / 09:45 Kultura - Završna manifestacija

Izložba radova 'Mladi i naslijeđe' zatvara 'Dane evropskog naslijeđa 2023.'

Izložba radova 'Mladi i naslijeđe' zatvara 'Dane evropskog naslijeđa 2023.'
Foto: Ilustracija
Izložba učeničkih radova Programa "Mladi i nasljeđe", uz svečanu dodjelu diploma učenicima i priznanja nastavnicima bit će održana u utorak, 12. decembra u 15 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Riječ je o završnoj manifestaciji u sklopu obilježavanja "Dana evropskog naslijeđa 2023. godine", koje Federalno ministarstvo kulture i sporta realizuje pod motom "Živa baština".

Ove godine, po prvi put je organizovano online glasanje za najbolje učeničke radove, a 11.872 glasa je ukupan zbir kojim se na kraju glasanja možemo pohvaliti, saopćili su iz Ministarstva.

Kako su naveli, njihov cilj je programom "Mladi i naslijeđe" potaknuti umjetnike, djecu i mlade da kreiraju i promovisaju umjetnička autorska ili obrađena djela koja imaju doticaj sa tradicijom naroda u BiH te ih učiniti dostupnima najširem auditoriju, a ove godine prijavilo se više od 80 škola s oko 250 radova iz cijele Federacije BiH.

Centralni program, proglašenje najboljih autora i djela prijavljenih na Javni poziv za učestvovanje u organizaciji i realizaciji manifestacije "Dani evropskog nasljeđa" u kategorijama muzika, slikarstvo i poezija, bit će upriličen istog dana u 17 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

Do sada je u sklopu obilježavanja "Dana evropskog naslijeđa" Federalno ministarstvo kulture i sporta organizovalo niz manifestacija u kojima su, pored ostalih, učestvovali paraplivački olimpijac Ismail Barlov, Rudarska muzika iz Kaknja, Kiseljačke mažoretkinje, Vlado Podany, horovi Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo i Katoličkog školskog centra "Sveti Josip" Sarajevo, kvartet "Sevdah", Fondacija "Sevdah", članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Rodoč, duo Samir Fejzić i Emsad Bečić, saksofonist Mirza Sijerčić, učenici Srednje muzičke škole Sarajevo Elmedina Laličić i Husein Bajraktarević, a organizovana je i prva panel diskusija o muralima i grafitima.

Svečanošću u Mostaru Federalno ministarstvo kulture i sporta završit će tromjesečni program obilježavanja "Dana evropskog naslijeđa", a izjave za predstavnike medija bit će upriličene u 16.45 sati, prije početka centralne manifestacije u Galeriji kraljice Katarine Kosače, stoji u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo