28.11.2023 / 11:35 BiH - Policijska uprava Banjaluka

U Banjaluci manje krivičnih djela nego prošle godine

U Banjaluci manje krivičnih djela nego prošle godine
Foto: PU Banjaluka

Na području Policijske uprave Banjaluka u oktobru je evidentirano 158 krivičnih djela, što je manje za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Poručeno je ovo danas sa redovne press konferencije za novinare koja je održana u Policijskoj upravi Banjaluk povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec oktobar 2023. godine.

Na press konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnika PU Banjaluka Dragan Ćibić, načelnik Sektora kriminalističke policije Slaviša Kojić i načelnik sektora policije Tihomir Cvijić.

Istakli su da je u istom periosu 2022. godine evidentirano 168 krivičnih djela.

U oktobru je ukupno riješeno 138 krivičnih djela ili 87,3 posto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 45 krivičnih djela ili 69,2 posto.

Evidentno je smanjenje imovinskih krivičnih djela za 25,5 posto u odnosu na uporedni period. Evidentirano je 70 krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, dok su u istom periodu prošle godine evidentirana 94 krivična djela.

Smanjenje je najveće kod krivičnog djela "Teška krađa", gdje je evidentno smanjenje od 53,6 posto, odnosno ove godine je evidentirano 13 krivičnih djela, dok je prošle godine evidentirano 28 teških krađa.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je sedam krivičnih djela, gdje je evidentno povećanje broja otkrivenih krivičnih djela za 75 posto u odnosu na uporedni period kada su evidentirana četiri krivična djela. Nadležnom tužilaštvu dostavljeno je sedam izvještaja kojima je obuhvaćeno osamnaest osumnjičenih lica, a zbog zloupotrebe opojne droge, prekršajno je sankcionisano 25 lica.

U oktobru mjesecu ove godine oduzeto je: 42 gr bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Kokain", oko 23,7 grama bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Amfetamin" i oko 2.644 grama zelene biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Marihuanu".

Iz obasti privrednog kriminaliteta, tokom oktobra je otkriveno 15 krivičnih djela i podnešeno je pet izvještaja protiv osam osumnjičenih lica.

Istakli su da su u oktobru evidentirane 503 saobraćajne nezgode, što je više za 31 posto, u odnosu na uporedni period kada su evidentirane 384 saobraćajne nezgode. U ovim saobraćajnim nezgodama četiri lica su smrtno stradala, dok su u uporednom periodu tri lica smrtno stradala.

Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave se cijeni kao zadovoljavajuće.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo