05.10.2024 / 16:14 BiH - Video / Foto

Snimci iz drona: Prizori potpune katastrofe u Donjoj Jablanici

U katastrofalnim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu smrtno je stradalo najmanje 16 osoba, dok se desetine njih vodi kao nestalo.

Najteža situacija je u Donjoj Jablanici gdje je stradalo, za sada, 12 osoba. Snimci koje je dronom zabilježila ekipa Vijesti.ba dan nakon tragedije, najbolje pokazuju pune razmjere katastrofe. Na snimcima se vidi porušeno mjesto, obližnjeg kamenolma, magistralne ceste, Komadinovog vrela ...



Jasno se vidi povlačenjem dijela vode i uklanjanje prvog sloja nakupljenog materijala, mulja i kamenja.  Mještani Donje Jablanice koji su izgubili komšije, rođake i imovinu, danas obilaze uništeno naselje u nadi da će ipak neko od nestalih biti pronađen živ.

Volonteri iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine stigli su u Jablanicu kako bi dopremili pomoć ugroženim građanima, ali i pomogli službama u čišćenju ovog mjesta.  Ekipe civilne zaštite, Oružanih snaga i drugih službi su na terenu od sedam sati jutros i rade na pronalasku nestalih i otkopavanju ruševina ispod kojih se sumnja da ima ljudi.

Premijer FBiH Nermin Nikšić ne bi bilo ovako da nije bilo kamenoloma.

“Ministrica nas je informisala, a dobila je informaciju i od kantonalnog ministarstva, da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikada nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. To treba prepustiti pravosudnim institucijama da istraže. Posljedica žrtava je isključivo obrušavanje tog kamenoloma”, rekao je Nikšić.

On je kazao i da će blokada pruge ostaviti ogromnu štetu generalno privredi, a posebno Željeznicama FBiH, i to dnevnu štetu u iznosu od 270.000 KM.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo