26.11.2023 / 10:46 BiH - Humanost

Tuzlak Senad Isaković Roko godinama hrani napuštene pse

Život na ulici je napuštenim životinjama težak i izazovan sam po sebi, naročito u zimskom periodu, kada psi, iako opremljeni debelim krznom, mogu da podlegnu promrzlinama ili dehidraciji.

Senad Isaković Roko, tuzlanski ekološki aktivista, inovator i ljubitelj pasa, duže od 20 godina hrani napuštene pse u Tuzli.

Senad danas ima dvadesetak pasa na nekoliko lokacija u okolini Tuzle, koje svake sedmice obilazi i ostavlja im hranu.

„Ja sam svake sedmice na nekoliko lokacija u rubnom dijelu grada. Ima tu dvadesetak pasa, nekad i više. Jutros je evo hladno, prvi snijeg je pao u Tuzli. Ti psi nemaju puno opcija, ako ih niko ne hrani, uginut će. Ja pokušavam neke i udomiti kod prijatelja, poznanika. Ovo što nije udomljeno je moja obaveza da tako kažem.“ - priča nam Senad i dodaje da je kao mali spašavao pse od lokalnog šintera.

Pomaganje psima lutalicama, Senadu više nije obaveza, nego način života.

„Moram reći da nisam siguran zašto to radim jer davno je to prevazišlo ljubav prema tim pozitivnim stvorenjima. Nakon te faze u životu, dođete u fazu učenja. Ja od njih danas učim o načinu preživljavanja i borbe za opstanak“ -priča Roko i dodaje da mu pri kupovini hrane za pse pomaže prijateljica, koju je upoznao putem Facebooka.

Za sebe ne smatra da je heroj, niti očekuje bilo kakva priznanja, sve radi iz ljubavi prema životinjama.

„Motiv koji me tjera da to radim je jednostavan. U pitanju je normalana potreba da se pomogne koliko može, to nije nikakvo herojstvo, to je samo tračak svjetla za ta jadna stvorenja i dok budem mogao pomagat ću“

Isaković se nada da će u budućnosti napisati i knjigu o preživljavanju napuštenih pasa.

„Hranio sam pse godinama, pisao kako sve urediti, nadam se da cu jednog dana to sve na papir staviti, jer u ovoj zemlji su psi preživljavali strahote koliko i ljudi i to se treba znati“ – zaključuje Senad Isaković Roko.

Problem pasa lutalica, trebala bi riješiti država, sistemski, ali ne rješava već dvije decenije, stav je ovog velikog ljubitelja životinja.

„Rješenje je složeno i zahtijeva ozbiljan pristup. Da su mene htjeli poslušati, kao što nisu, danas bi pasa lutalica bilo veoma malo. Ustvari onoliko koliko treba da se održi biološka ravnoteža“- smatra Isaković.

Dolaze sve hladniji dani i napuštenim psima je hrana neophodna, uz Roka će ledena jutra biti, ipak, malo toplija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo