16.10.2023 / 06:00 Fudbal - Spektakl u Zenici

Zmajevi večeras na Bilinom polju protiv Portugala

Zmajevi večeras na Bilinom polju protiv Portugala
Foto: FSBiH

Utakmica kvalifikacija za EURO 2024 koju će „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras odigrati sa selekcijom Portugala privukla je veliku pažnju ljubitelja fudbala u našoj zemlji.

Stadion „Bilino polje“ je rasprodat do posljednjeg mjesta.

Džeko: Imamo kvalitet, moramo imati i sreću

Edin Džeko, kapiten Bosne i Hercegovine vjeruje u svoje saigrače.

"Svima je jasno da je Portugal favorit, kao što je bio i na početku kvalifikacija. Mi nismo bili na željenom nivou većim dijelom kvalifikacija, ali imamo kvalitet, koji smo pokazali u Ligi nacija. Pokušaćemo odigrati najbolje što možemo, ali moramo imati i sreće. Portugal ima mnogo talenta i kvaliteta da iz polušanse mogu dati gol i preokrenuti utakmicu. Mi ćemo dati sve od sebe i nadati se da će to biti dovoljno za dobar rezultat. Portugal je već na Evropskom prvenstvu i sigurno će promijeniti neke igrače, ali neće to mnogo promijeniti. Čak će možda igrati bolje pod manjim pritiskom. Ono što sigurno znam je da Portugalci žele pobijediti i nastaviti pobjednički niz."

Savo Milošević, selektor Bosne i Hercegovine pred utakmicu sa Portugalom obratio se medijima.

"Nismo u situaciji da prijetimo, ali imamo svoje nade. Ono što mogu da kažem za ovih 5-6 dana sa momcima je da će svi oni dati svoj maksimum na terenu. Suština je da moramo imati dobar odnos od prve do posljednje minute. Spremali smo se za ono što nas čeka, vjerujem u ono što radimo i kvalitet koji imamo. Ponavljam, nismo u situaciji da prijetimo, ali znam da nećemo imati strah na terenu. Ako odradimo sve kako treba, onda će detalji odlučivati. Ne bih bio zadovoljan sa bodom, jer nama sutra trebaju tri boda. Mogu da budem zadovoljan i nezadovoljan igrom. Dokle god imamo šansu, mi se moramo boriti. Može se desiti da izgubimo, a budemo zadovoljni igrom koju smo prikazali."

Portugalci žele pobjedu

Selektor Portugala Roberto Martinez je govorio sa poštovanjem prema našoj reprezentaciji.

“Uvijek poštujemo protivnike. Počeo sam pratiti vaš fudbal na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, zaljubio sam se u jednog igrača, Muhameda Bešića i doveo ga u svoj klub. Vidio sam veliki profesionalizam, a pored toga vi imate i jako mnogo kvaliteta. To je ono što mogu reći o vašem fudbalu, imate igrače poput Džeke, Pjanića, Kolašinca… s druge strane, mi se moramo fokusirati na sebe i svoju igru. Mi smo skromni, nećemo davati velike najave, ali želimo pobijediti”, rekao je Martinez.

Portugalac Joao Felix garantuje da je pritisak za pobjedu i da se igra dobro uvijek prisutan u timu.

„Portugal je jedna od najboljih fudbalskih nacija na svijetu. Pritisak da se igra dobro i pobijedi je prisutan u svakoj utakmici, a ovaj put neće biti izuzetak, iako smo već kvalifikovani, imamo pritisak da pobijedimo i odigramo dobro, rekao je portugalski internacionalac na konferenciji za novinare.

Upitan kakva je atmosfera u reprezentaciji, portugalski reprezentativac je odgovorio da grupa "na dobar način zna da su navijači ludi".

„Oni vole fudbal, mnogo žive igru. Znamo da će Bosna imati veliku pomoć navijača. Hoćemo i mi, kao i obično, ali moramo biti spremni na okruženje”,kazao je.

Istaknuo je da činjenica da je njegov tim već osigurao plasman na Evropsko prvenstvo neće utjecati na želju za pobjedom.

“Kada igrate za reprezentaciju Portugala, uvijek morate pobijediti, nije bitno jeste li se plasirali ili niste. Morat ćemo biti oprezni jer se ekipa potrošila u utakmici protiv Slovačke, ali budite sigurni, mi ćemo izvesti najjači tim koji možemo u ovom trenutku. Ovo je sada za nas prilika da se počnemo uigravati za Europsko prvenstvo, i ja kao selektor sada imam težak zadatak da značajno skratim listu igrača na koje računam na turniru”, rekao je Martinez.

Fanaticosi najavili performans sa ljiljanima

Najvatreniji navijači BiH BHFanaticosi pozvali su sve one kojima je BiH u srcu da u ponedjeljak na utakmicu protiv Portugala ponesu što više zastava s ljiljanima.

"Povod je performans koji nastojimo održati sa svima poznatom pjesmom koja dugo nije bila na tribini. Početak je u 20. minuti. Vidimo se!", poručili su.

Podsjećamo, čelni ljudi Saveza odlučili su da se na stadion tokom meča sa Portugalom mogu unijeti isključivo "zastave i drugi navijački materijali sa državnim obilježjima Bosne i Hercegovine i Portugala". Jasno je da odluka ima za cilj da na stadion zabrani unošenje zastave Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima.

Na oficijelnom prodajnom štandu zmajevi.ba navijači će moći da kupe dres bh. tima i ostalu navijačku opremu.

Štand će biti otvoren danas od 13:00 do 21:00 sat, a sve kupce očekuje bogat asortiman navijačkih artikala.

Meč se igra na stadionu Bilino polje s početkom od 20.45 sati, a tekstualni prijenos utakmice moći ćete pratiti na portalu Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo