01.10.2024 / 09:44 Fudbal - Dragan Okuka

Bivši igrač Veleža otkrio mračne tajne: 'Kidnapovali su me i doveli pred Arkana'

Bivši igrač Veleža otkrio mračne tajne: 'Kidnapovali su me i doveli pred Arkana'
Foto: Ilustracija
Fudbalski trener Dragan Okuka bio je gost popularnog podcasta Wish and Goal u kojem je ispričao neke vrlo zanimljive anegdote vezane za period proveden na klupi zloglasnog Obilića.

Bio je to Arkanov klub koji je u poslijeratnim godinama doslovno bio strah i trepet za sve u Srbiji, a do dana današnjeg Obilić je jedini šampion Srbije osim Crvene zvezde i Partizana.

"Kako sam postao trener Obilića? Teška priča... Kidnapovali me", rekao je kroz smijeh Okuka, uz opasku voditelja kako je "Zvezdu odbio kao igrač, ali da Obilić nije mogao".

"Nisam smio", korigovao ga je Okuka.

Bila je do 1997. godina. Dragan Okuka je još uvijek trener Čukaričkog u kojem ima odlične uslove i trogodišnji ugovor. U to vrijeme, Obilić sa klupe predvodi Boško Prodanović koji iznenada dobija otkaz.

"Odigrali su 1:1 sa Vojvodinom u Novom Sadu, a ja gledam na TV-u i čujem da je Obilić smijenio Prodanovića. Tad su bili drugi, treći na tabeli. Nije mi bilo jasno zašto ga smjenjuju, kao da mogu biti prvaci pored Zvezde i Partizana. Meni su te šampionske najave iz Obilića bile smiješne", započeo je Okuka, pa nastavio:

"Zvoni mi telefon, a ja ne mogu da vjerujem. Zove me Zoran Petrović, direktor Obilića i kaže mi da ima zadatak da me odvede na jedan sastanak, ali da mi ne smije reći ko me čeka i gdje idem. Ja nisam strašljiv čovjek, ali tada mi nije bilo svejedno. Nije mi se išlo na taj sastanak, nemam šta da lažem. Za pola sata su došli pred mene i javili mi da izađem za pet minuta. Mene voze, ja bih iskočio na onom mostu i samo smišljam kako to odbiti. Stižemo u restoran, ulazimo i tu vidim 20-ak ljudi, Cecu i Arkana".

"Tu srećem Batu Bulatovića i meni odmah lakše, s njim sam bio super i mislio sam da će me on izvaditi. Međutim, on me najavljuje pred Cecom, govori 'evo ko će biti šef, ko će biti šampion'. Ja mu govorim da neću da budem trener, a on me napade i kaže 'jesi li normalan, sjedi i pregovaraj, pitaj za pare'..."

"Ja u strahu, ne znam šta da tražim. Kažem im: dajte mi sve što je imao prošli trener, ali ako budem prvi nagradite me. Oni me počeše grliti, hvaliti, govoriti da im treba takav šampion... A tamo pare smiješne. Igrači su igrali za male pare, ali su dobijali nagrade poput auta, satova, stanova. Bila je tu nevjerovatna disciplina, kažnjavao nas je kada dođemo neobrijani. Igralo se iz straha".

 

Okuka je priznao da mu se Arkan nikada nije miješao u rad i diktirao sastav u šta mu, kaže, niko ne vjeruje.

"Ti kada si sa Arkanom ne možeš sjesti za stol i otići od njega kad hoćeš. A ja sam vidio ko sve sjedi za tim stolovima, kakvi su to kriminalci, nisam lud ali se pravim da ne vidim. Sa Arkanom se moglo pričati, ali kada poludi - bježi mu s puta. Kada su ga proglasili za ratnog zločinca, zabranili su mu da bude predsjednik, da putuje... On tu postane nervozan. Tad je postavio Cecu da bude glavna, neke svoje pomoćnike koji su mi počeli glumiti Arkana kada on nije tu".

Obilić je postao šampion i nastupio je u kvalifikacijama za Ligu prvaka. U prvom pretkolu su igrali na Islandu, u prvoj utakmici u Beogradu slavili sa 2:0, a u drugoj gubili na poluvremenu 1:0. Arkan zbog sankcija nije smio putovati, a Okuka priznaje da mu niko nije smio javiti koji je rezultat.

"To su bili oni stari telefoni, njemu niko ne smije da kaže da gubimo. I ja dođem na poluvremenu igračima, kažem im momci, okrećite ovo kako znate i umijete. Srećom, preokrenemo i prođemo dalje".

U drugom kolu je Obilić igrao protiv Bayerna, a tu su nastali problemi. Okuka je priznao da mu se Arkan uoči te utakmice prvi put miješao u posao.

"Na pet dana prije Bayerna smo igrali jednu utakmicu protiv Milicionara. Ja sam imao plan za tu utakmicu da igraju igrači koji će igrati i protiv Bayerna, on Arkan je tražio drugačije i rekao mi da dobro razmislim. Tu sam već znao da je mrka kapa. Ostanem pri svome, a nas na toj utakmici udaraju od početka i povrijede jednog od glavnih igrača u 15. minuti. Arkan luduje, priđe i kaže 'sad si mi izbio pet miliona' jer ga je htio prodati. Završavamo utakmicu 0:0, Arkan me ruži i svi su mislili da sam gotov. Mene samo zovnuše i kažu mi da sam smijenjen, ja kažem znam... Da sam znao da će me smijeniti, iskreno, sve bih uradio što mi je rekao, samo da doživim da vodim ekipu protiv Bayerna", priznao je Okuka.

Okuka je na klupi Obilića "izdržao" 11 mjeseci, najduže od svih trenera, ali je priznao da mu je u nastavku trenerske karijere to donijelo više štete nego koristi.

"Od Arkana sam dobijao poklone, džip, sat... Gdje god sam poslije otišao, pitali su me o porijeklu tih stvari. Kada sam radio u Poljskoj, pitali su me odakle mi sat, imam li papire i slično", ispričao je.

Dragan Okuka je osim Obilića u karijeri vodio klubove poput Budućnosti, Vojvodine, Legije, Wisle i Omonije. U igračkoj karijeri je najveći trag ostavio u mostarskom Veležu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo