29.08.2023 / 10:43 Svijet - Presuda

Ministri zemalja EU razmatrat će strategiju nakon državnog udara u Nigeru

Ministri zemalja EU razmatrat će strategiju nakon državnog udara u Nigeru
Foto: Vijesti.ba

Nakon nedavnog puča u Nigeru, očekuje se da će ministri vanjskih poslova i odbrane zemalja Evropske unije ove sedmice razgovarati o strategiji za rješavanje situacije i ponovnu procjenu pristupa bloka regiji Sahela, navodi se u internom dopisu u koji je uvid imao EURACTIV.

Tokom svoje posjete Nigeru početkom jula, najviši diplomata EU Josep Borrell opisao je zemlju kao suštinskog partnera EU u srcu Sahela, polusušnog regiona koji se proteže od zapada do istoka južno od pustinje Sahare.

Samo nekoliko sedmica kasnije, Niger je postao posljednja domina u nizu zemalja u regionu koja je pala u ruke vojnih hunti.

Predsjednička garda zemlje je 26. jula pritvorila predsjednika Mohameda Bazouma, komandant garde, general Abdourahamane Tchiani se proglasio vođom vojne hunte. Ovo je peti državni udar od nezavisnosti zemlje od Francuske 1960. godine.

Puč je "isprva iznenadio mnoge posmatrače jer je Niger bio na relativno linearnoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj putanji, uprkos značajnom sigurnosnom pritisku na svim svojim granicama", piše u internom memorandumu koji je pripremila diplomatska služba EU (EEAS) i distribuirala članicama države uoči neformalnih sastanaka ministara u Španiji.

Nakon pučeva u Burkini Faso i Maliju 2019, ova dešavanja također dolaze usred zabrinutosti za pojačano rusko prisustvo u Africi u vrijeme kada su Moskva i Zapad uključeni u geopolitičko nadmetanje u pozadini ruskog rata u Ukrajini.

EU se također suočava s gubitkom „partnera istomišljenika“ u sve turbulentnijoj regiji, u kojoj je Niger osam godina igrao ključnu ulogu u ograničavanju podsaharskih migracijskih tokova u Evropu preko Sjeverne Afrike.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo