04.10.2024 / 07:45 Svijet - Eskalacija sukoba

Izrael bombardovao južni Bejrut najmanje 10 puta

Izrael bombardovao južni Bejrut najmanje 10 puta
Foto: EPA
Izrael je kasno u četvrtak najmanje 10 puta bombardovao južni Bejrut, nakon što je izveo najsmrtonosniji napad na okupiranu Zapadnu obalu u posljednjih nekoliko decenija.

Eskalacija napada Izraela dolazi u trenutku kada teži odmazdi za iransku salvu projektila ispaljenih na tu zemlju, a Sjedinjene Države kažu da je na stolu da Izrael pogađa iranska naftna postrojenja.

Iran je saopćio da je napad njegov odgovor na ubistvo Hassana Nasrallaha, šefa njegovog saveznika Hezbolaha, i drugih visokih ličnosti.

Izraelski udari na Bejrut nisu popuštali, a dopisnici AFP-a u glavnom gradu su čuli glasne udarce od kojih su se zgrade tresle.

Vojska je izvela 11 uzastopnih napada na Hezbolahovo uporište u južnom Bejrutu kasno u četvrtak, rekao je izvor blizak grupi za AFP, dok zvanična Nacionalna novinska agencija (NNA) javlja o više od 10 napada.

Izraelska vojska je saopćila da je pogodila "ciljeve koji pripadaju Hezbolahovom obavještajnom štabu u Bejrutu".

U izraelskom bombardovanju u Libanu poginulo je više od 1.000 ljudi, prema libanskom ministarstvu zdravlja, a stotine hiljada natjerano da napuste svoje domove u zemlji koja je već zapala u ekonomsku i političku krizu.

- Mi smo mirni civili u svojim domovima - rekao je Hasan Ammar, 82, koji je boravio u zgradi čiji su zidovi djelimično srušeni u udaru u Bejrutu nakon što je pobjegao iz južnog Libana.

Još jedan napad kasno u četvrtak bio je usmjeren na skladište u blizini prijestoničkog aerodroma, rekao je izvor blizak Hezbollahu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo