28.08.2023 / 10:10 Svijet - Odluka premijera

Libija suspendovala Najlu al-Mangoush nakon sastanka s izraelskim kolegom

Libija suspendovala Najlu al-Mangoush nakon sastanka s izraelskim kolegom
Foto: Agencije

Libijski premijer suspendovao je u nedjelju ministricu vanjskih poslova Najlu al-Mangoush i pokrenuo istragu nakon što je Izrael rekao da se njen ministar vanjskih poslova Eli Cohen sastao s njom prošle sedmice uprkos tome što zemlje nemaju formalne odnose.

Izraelska izjava o sastanku, u kojoj se navodi da su ministri razgovarali o mogućoj saradnji, izazvala je male proteste u Libiji, koja ne priznaje Izrael.

Ministarstvo vanjskih poslova Libije je saopštilo da je Mangoush odbila sastanak s predstavnicima Izraela i da je ono što se dogodilo „nepripremljen, slučajan susret tokom sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova Italije“.

U saopštenju libijskog ministarstva se navodi da interakcija nije uključivala „nikakve rasprave, dogovore ili konsultacije“ i dodaje da ministarstvo „obnavlja svoje potpuno i apsolutno odbijanje normalizacije“ s Izraelom.

Od 2020. godine Izrael je krenuo u normalizaciju odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Marokom i Sudanom kroz takozvane „Abrahamove sporazume“ uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

„Razgovarao sam s ministricom vanjskih poslova o velikom potencijalu za dvije zemlje u njihovim odnosima“, rekao je Izraelac Cohen.

Sastanak je vodio italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, saopštilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da je razgovarano o mogućoj saradnji i izraelskoj pomoći u humanitarnim pitanjima, poljoprivredi i vodoprivredi. Cohen je rekao da je razgovarao s Mangoushom o važnosti očuvanja jevrejskog naslijeđa u Libiji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo