22.08.2023 / 13:45 Tenis - Šokantan preokret

Pobjednica Wimbledona i Roland Garrosa suspendovana za US Open

Pobjednica Wimbledona i Roland Garrosa suspendovana za US Open
Foto: Agencije
Bivša osvajačica Wimbledona i Roland Garrosa odbacila je optužbe da je svjesno uzimala zabranjenu supstancu; tvrdila je da je poduzela 10 testova od tog pozitivnog rezultata – i svi su bili negativni.

Bivša pobjednica Wimbledona i Roland Garrosa, rumunska teniserka Simona Halep skinuta je s popisa igračica za US Open koji počinje naredne sedmice.

Halep je automatski uklonjena s liste prijava nekoliko dana prije početka turnira jer je pod dugotrajnom suspenzijom zbog dopinga.

Ona je suspendovana na gotovo godinu dana, još od oktobra 2022. godine, nakon što je bila pozitivna na zabranjenu tvar roxadustat na prošlogodišnjem US Openu.

Međutim, bivša osvajačica Wimbledona i Roland Garrosa odbacila je optužbe da je svjesno uzimala supstancu i tvrdila je da je poduzela 10 testova od tog pozitivnog rezultata – i svi su bili negativni. Nakon toga, u maju, otkrivene su nepravilnosti u njenom biološkom pasošu.

Teniski savez SAD-a objavio je da će dvostruku pobjednicu Grand Slama u glavnom žrijebu turnira zamijeniti Amerikanka Taylor Townsend.

„Zagovornica sam čistog sporta i uvijek sam bila protiv dopinga. Nemam pojma gdje sam i kako konzumirala tu zabranjenu supstancu“,  tvrdila je Halep.

U međuvremenu je poslala dokaze o kontaminaciji Međunarodnoj teniskoj federaciji. Njen slučaj trebao se naći pred sudom u februaru, ali da je to odgođeno, a novi datum suđenja u martu također je pomaknut, podsjeća Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo