28.09.2024 / 11:24 Tenis - Uložena žalba

Sinneru prijeti dvije godine suspenzije

Sinneru prijeti dvije godine suspenzije
Screenshot: X
Svjetska antidoping agencija oglasila se o slučaju italijanskog tenisera Jannika Sinnera i traži da prvi reket svijeta bude suspendovan.

Janik Sinner je u martu dva puta bio pozitivan na klostebol.

Sve je držano u tajnosti nekoliko mjeseci dok Siner nije oslobođen bilo kakve odgovornosti. Jedina posljedica koju je snosio za nemar bilo oduzimanje bodova u Indian Wellsu i novca zarađenog na tom turniru.

Svjetska antidoping agencija navodi da će Siner morati na sudu u Lozani da dokazuje svoju nevinost.

"Svjetska antidoping agencija (WADA) potvrđuje da je u četvrtak, 26. septembra, uložila žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u slučaju italijanskog tenisera Jannika Sinnera, kojeg je nezavisni sud Međunarodne agencije za integritet tenisa (ITIA) oslobodio krivice i nemara, jer je dva puta bio pozitivan na klostebol, zabranjenu supstancu, u martu 2024. Stav je WADA da nalaz ‘nepostojanja krivice ili nemara’ nije ispravan pod postojećim pravilima. WADA zahtjeva period suspenzije između jedne i dvije godine. WADA ne traži oduzimanje bilo kakvih rezultata, mimo onoga što je već primjenjeno od strane tribunala u prvoj instanci. Pošto sada ovaj slučaj stoji pred sudom u Lozani, WADA se o ovome više neće oglašavati", piše u saopćenju Svjetske antidoping agencije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo