06.08.2023 / 09:53 BiH - "Urlik"

Mladi autori večeras predstavljaju pjesme u Banjoj Luci

Danas u 19 časova održaće se veče savremene poezije "Urlik" u banjalučkom klubu Funky House.

Nastupiće pjesnici Fedor Marjanović, David Blatešić, Nataša Bednarčuk, Anđela Piljagić, Danijela Regojević, Matija Aleksić i Pavle Banjac, a muzički dio programa vodiće DJ Danijel Drobnjak AKA Twist Plot.

Idejni tvorac i organizator ove pjesničke večeri jeste Pavle Banjac rođen 2000. u Prijedoru. Apsolvent je na Odjeljenju za etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zajedno sa prijateljima Kristinom i Mladenom čini kolektiv Zeleni Kačket, koji uključuje istoimenu emisiju na Radio Aparatu i podetiketu u izdavačkoj kući Pop Depresija. Piše poeziju i radi na prvoj zbirci, takođe se nada da će napisati strip i snimiti dokumentarni film.

Više o "Urliku" za Vijesti.ba rekao je mladi pjesnik Pavle Banjac.

"Urlik je nastao iz moje potrebe da se u Prijedoru organizuje savremenije veče poezije koje će približiti ljudima domaću, savremenu poetsku scenu. Srećom, brzo sam naišao na istomišljenike koji su mi se pridružili u ovom poduhvatu, Miloša Puđu i Anđelu Piljagić. Miloš je moj sugrađanin i pjesnik koji se pridružio tokom organizovanja prvog zvaničnog Urlika nakon „nultog“, neformalnog, koji sam organizovao na klupama u parku. Jedna od ideja je bila da se ne držimo jednog grada, tako da je Anđelina ideja za organizovanje Urlika u Banjaluci, odakle je ona, super došla, pa je naredno veče tu organizovano. Inače, tokom srednje škole bio sam jako fasciniran američkim pjesnikom Alenom Ginzbergom i njegovom pjesmom „Howl“, što u prevodu i znači „Urlik, pa odatle potiče i naš naziv", objasnio je Pavle.

On dodaje da je prvi put prisustvovao i učestvovao na poetskim večerima u Beogradu, te da ga je jako oduševila neformalnost i opuštenost koja vlada na tim događajima.

"Ove večeri su super za upoznavanje novih ljudi, tada sam i upoznao Anđelu, kao i prilika da se čuje dobra poezija i izvede svoja. Najbitnije mi je da se ljudi zabave i opuste, a čini mi se da to za sada uspijeva Urliku", rekao je sagovornik.

Mladi pjesnik je mišljenja da se poezija na ovim prostorima sve više popularizuje.

"U Banjaluci već nekoliko godina postoji književni festival Imperativ gdje su gostovali sjajni domaći, savremeni pjesnici. Takođe, ako neko ima želju za objavljivanjem ili afirmisanjem, postoje pjesnički konkurski koje organizuju izdavačke kuće i kulturni centri", rekao je Pavle.

Jedna od organizatorica i učesnica poetske večeri "Urlik" je i Anđela Piljagić, mlada pjesnikinja iz Banja Luke, koja je u razgovoru sa novinarom Vijesti.ba rekla da je cilj ovog događaja pokazati da poezija nije nešto što se nalazi isključivo u bibliotekama.

"Poezija najdirektnije komunicira sa mladima i njihovim senzibilitetom, a često se pretvori i u žurke. Upravo zato, kao mjesto održavanja biramo kafić i mlade autore. Takođe, na ovaj način želimo da upoznamo i podržimo lokalnu scenu i neafirmisane autore koji nemaju dovoljno prilika za pokazivanje svog rada", pojasnila je sagovornica.

Ona je dodala da ima utisak da je savremena poezija sve popularnija na našim prostorima.

"Pored afirmisanih pjesnika imamo i mnogo mladih autora koji aktivno objavljuju. Ipak, njeno kotiranje zavisi od raznih faktora, prvenstveno od stanja na tržištu i izdavaštva. Nemamo mnogo izdavačkih kuća koje daju prostor poeziji, ali ipak postoje mnogi nagradni konkursi koju pružaju priliku da se objave prve zbirke", zaključila je pjesnikinja.

Ernest Bučinski

(Vijesti.ba)

Izdvajamo