12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

15.05.2023 / 22:05 Svijet - Otkriće zaprepastilo

Najveća evropske 'fabrika' kokaina: Dokaz nove taktike kartela

Najveća evropske 'fabrika' kokaina: Dokaz nove taktike kartela
Foto: Vijesti.ba

Paketi kokaina bili su označeni Supermenovim znakom, ali to nije bilo slučajno.

Najnovija u nizu otkrivenih operacija proizvodnje droge na tlu Evrope.

"Mislim da je to drugačija strategija. Ova moda neće zamijeniti tradicionalni trafiking već napravljenog kokaina u Evropu. Ali definitivno postoji trend da se velike količine kokaina prave u samoj Evropi. Ovo nije izolovani incident", izjavio je za Glas Amerike.

Kako je dodao, holandska policija je izvršila racije u deset laboratorija između 2018. i 2021. U svakoj je proizvođeno više od 100 kilograma kokaina dnevno. Također su izvršene racije u manjim fabrikama u Belgiji i Španiji.

"Čini se da se velika količina kokainske paste krijumčari u materijalima kao što su plastika, drvo, ugalj, cement i asfalt, zbog čega je policiji nemoguće da je locira", kaže Lanijel.

"Verovatno je jeftinije i manje rizično imati velike laboratorije u Evropi nego da se droga krijumčari iz Kolumbije".

Lanijel ističe da vlasti treba da otežaju kriminalcima pristup hemikalijama ključnim za proizvodnju kokaina.

2021. godine, Ujedinjene nacije su procijenile da je na svijetu svake godine proizevedeno oko 2.000 tona čistog kokaina, u vrednosti od 5,4 milijarde dolara. Tu procjenu je, međutim, nemoguće provjeriti.

Lanijel dodaje da je trgovina kokainom u porastu, pošto je proces izvlačenja iz biljke koke sada unaprijeđen u odnosu na prije deset godina, što znači da postoji veći profit za narko-bande.

"To je veoma profitabilan biznis. Koristi se za kupovinu oružja, i izazivanje nasilja i korupcije u Evropi", kaže evropski analitičar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo