19.05.2024 / 19:10 Svijet - Opsežna akcija

Ekstremni vremenski uslovi otežavaju potragu za predsjednikom Irana

Ekstremni vremenski uslovi otežavaju potragu za predsjednikom Irana
Foto: Irna

Iransko društvo Crvenog polumjeseca (IRCS) poslalo je više grupa da pomognu u lociranju mjesta gdje se srušio helikopter s predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Radi se sjeverozapadnoj provinciji Istočni Azarbejdžan, izjavio je šef IRCS-a Pirhossein Koulivand.

Predsjednik Raisi se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici Irana i Azerbejdžana kada se njegov helikopter srušio pri slijetanju u regiji Varzaqan u nedjelju, prenosi Irna na engleskom jeziku.

Timovi za brzu reakciju i spašavanje susjednih provincija također su pozvani da pomognu operaciji potrage i spašavanja, rekao je Koulivand nekoliko sati nakon incidenta.

Ukupno 40 ekipa pretražuje područje, rekao je zvaničnik, napominjući da operaciju ometaju loši vremenski uslovi i neprohodnost tog područja.


On je napomenuo da vremenski uslovi onemogućavaju pretragu vazduha. On je, međutim, dodao da su dronovi poslani u to područje kako bi pomogli u lociranju mjesta nesreće.

Spasilački timovi čine sve pokušaje da brzo stignu do helikoptera iranskog predsjednika, javlja iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Vremenski izvještaji ukazuju da se u naredna dva sata očekuje ekstremno hladno vrijeme u području mjesta nesreće, što bi moglo spriječiti spasioce da napreduju, prenosi Tasnim.

Iranska vlada traži strpljenje, molitvu i povjerenje u spasioce koji pokušavaju doći do mjesta, rekao je portparol vlade Ali Bahadori-Jahromi u objavi na X.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo