19.05.2024 / 21:31 Svijet - Pad helikoptera

Konfuzne informacije iz Irana o sudbini Raisia: Šta 'znamo' do sada

Konfuzne informacije iz Irana o sudbini Raisia: Šta 'znamo' do sada

Iranska državna televizija objavila je večeras da je tim za spašavanje pronašao srušeni helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ali je ubrzo potom Crveni polumjesec to demantovao, prenosi Reuters.

Vjeruje se da su timovi za potragu i spašavanje u krugu od dva kilometra od područja gdje postoji mogućnost da helikopter bude pronađen.

U prilog tvrdnjama da tačna lokacija nije utvrđena, govorit i činjenica da je Evropska unija aktivirala uslugu satelitskog mapiranja Copernicus EMS kao odgovor na nesreću, nakon "iranskog zahtjeva za pomoć". Potvrdio je to evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič u objavi na X.

Iranski zvaničnik kaže da kontakt s dvije osobe u predsjednikovom helikopteru ukazuje na to da nesreća "nije bila teška"

CNN prenosi da su iranski zvaničnici razgovarali s dvije osobe na helikopteru.

Također, nije jasno ni koliko je ljudi bilo u Raisijevom helikopteru, uključujući posadu i potencijalno osiguranje.

Akcija potrage u koju su bili uključeni helikopteri je otkazana zbog loših vremenskih uslova.

Lokalni meteorološki zvaničnik kaže da se očekuje da će u području gdje je pao predsjednikov helikopter nastaviti padati kiša i gusta magla tokom noći.

„U oblasti sela Uzi preovladava kombinacija kiše i vjetra koji puše brzinom od oko 100 kilometara na sat“, rekao je Habib Abdoli, šef meteorološke službe Istočnog Azerbejdžana.

Potpredsjednik Mohammad Mokhber predsjedavao je sjednicom koja je imala za cilj mobiliziranje svih potencijala i kapaciteta vlade za pronalaženje Raisijevog helikoptera i njegove pratnje u sjevernim regijama iranske provincije Istočni Azarbajdžan. Mokhber je naredio ministru zdravlja Bahramu Einollahiju i zamjeniku predsjednika za izvršne poslove Mohsenu Mansouriju da otputuju u regiju gdje se vjeruje da je helikopter pao kako bi nadgledali operacije potrage i spašavanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo