28.04.2023 / 14:44 Politika - Parlament FBiH

Završeni protesti ispred Parlamenta FBiH

Završeni protesti ispred Parlamenta FBiH
Foto: Vijesti.ba

Sjednica Predstavničkog doma je u toku, a pred zgradom Parlamenta FBiH protest.

17:00

Nakon što je zastupnik Kenan Uzunović napustio sjednicu i izašao iz zgrade Parlamenta FBiH, okupljeni su nasrnuli na njega, a policija je hitno reagovala. N1 javlja da je napadnut i Ramo Isak. Okupljeni su se potom polako počeli razilaziti. 

16.40

Izglasana je nova vlada FBiH. Za je glasao 51 zastupnik, jedan je bio suzdržan i dva su bila protiv. SDA-ovi i DF-ovi zastupnici nisu glasali.

16:39

Osim DF-ovih zastupnika,  sjednicu su napustili i SDA-ovi zastupnici nakon čega slijedi glasanje.


16:23


Nakon što su DF-ovi zastupnici napustili sjednicu, nastavljena je rasprava o imenovanju Vlade FBiH. U toku su obraćanja SDA-ovih zastupnika, koji obrazlažu svoj stav o političkoj situaciji i prijedlogu Vlade FBiH.


16.10

Veliki broj pripadnika specijalne policije, ne samo iz Sarajevskog već i Zeničko-dobojskog te Srednjobosanskog kantona, prisutno je u zgradi Federalnog parlamenta pred kojom traju protesti građana nezadovoljnih jučerašnjom odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta, vezanom za način imenovanja postizborne Vlade FBiH.

Iako nema zvaničnih podataka o broju prisutnih na protestu, najčešće se spominje nekoliko stotina, a primjetan je njihov veći broj nego što je bio na početku današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma, posvećene imenovanju nove, postizborne vlade.

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara predložila je novi vladin sastav bez saglasnosti jednog od potpredsjednika FBiH Refika Lende (Stranka demokratske akcije), što je jučerašnjom odlukom omogućio visoki predstavnik, privremenom izmjenom Ustava FBiH.

U Bradarinom prijedlogu nema imena kadrova Stranke demokratske akcije. Osim članova Trojke - Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke, u njenom prijedlogu su još imena predstavnika Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990.

Kao i SDA, i Demokratska fronta je izrazila nezadovoljstvo Schmidtovom jučerašnjom odlukom ocijenivši je kao grubo kršenje Ustava. Stoga su zastupnici ove stranke napustili današnju sjednicu Predstavničkog doma, a šef njihovog zastupničkog kluba Mahir Mešalić prethodno verbalno reagovao tokom obraćanja Nermina Nekšića za parlamentarnom govornicom kao kandidata za novog federalnog premijera, prema Bradarinom prijedlogu.

Nikšić je govorio podnoseći ekspoze, a Mešalić burno reagovao da je to protivno pravilima jer imenovanje Vlade još nije potvrđeno na ovoj sjednici. Zbog ponovljenog reagiranje, predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić je Mešaliću izrekla opomenu.

Zastupnici njegove stranke pridružili su se protestu ispred zgrade Parlamenta, nakon napuštanja sjednice koja je nastavljena bez njihovog prisustva.


15:56

Zastupnici Demokratske fronte su izašli sa sjednice Predstavničkog doma. Kazali su da ne žele učestvovati u rušenju države i pridružili se građanima koji protestuju ispred zgrade Parlamenta FBiH.


15.15

Nakon što se poslanicima obratila predsjednica FBIH Lidija Bradara, za govornicu je izašao Nermin Nikšić da podnese ekspoze. Uslijedila je burna rasprava, a nakon izrečene opomene poslaniku Nikšić je nastavio sa ekspozeom.




15.10

Nakon pojedinačnog glasanja usvojen je dnevni red sa 51 glasom ZA. 2 je bilo suzdržano, a 39 protiv.


15.03

Sa 51 glasom ZA usvojen je dnevni red sjednice. Mešalić je izrazio sumnju u rezultate glasanja i tražio pojedinačno glasanje. 

14.58
Očekuje se nastavak sjednice nakon pauze. 

14.28


Počela je vanredna sjednica Predstavničko doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posvećena imenovanju novog, postizbornog saziva Federalne vlade.

Uporedo, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta traju protesti više stotina građana nezadovoljnih jučerašnjom nametnutom odlukom visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, koja se tiče načina imenovanja ovog, ali i budućeg saziva Federalne vlade.

Zgradu Parlamenta osiguravaju pojačane policijske snage.

Održavanje ove sjednice naredio je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Smidth navedenom odlukom koju je objelodanio jučer u Sarajevu pred novinarima.

Na donošenje odluke, rekao je, odlučio se pošto domaći politički akteri nisu uspjeli ni više od pola godine od Općih izbora u BiH da dogovore koje će stranke činiti novi sastav Vlade Federacije u situaciji kad nijedna, pa ni pojedinačna nominalna izborna pobjednica, Stranka demokratske akcije (SDA), nije dobila dovoljno kapaciteta da može samostalno formirati Vladu.

Pred zastupnicima je danas prijedlog za postizborni sastav Vlade bez kadrova te stranke, potpisan ranije od predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare (Hrvatska demokratska zajednica BiH) te podržan od potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića (Socijaldemokratska partija BiH), ali ne i od drugog potpredsjednika Refika Lende (SDA).

Lendo i njegova stranka konstantno su izražavali nezadovoljstvo što predsjednica FBiH, inače ustavno ovlašćeni predlagač, nije predvidjela u Vladu nikoga iz SDA iako je ta stranka dobila značajno povjerenje na izborima.

Lendo je održao i pres-konferenciju uoči današnje sjednice Predstavničkog doma zajedno s predsjedavajućim Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta Muamerom Zukićem. Rečeno je da Schmidtova odluka grubo narušava Ustav i suspenduje biračku volju Bošnjaka te osigurava trajno Hrvatskoj demokratskoj zajednici učešće u federalnoj vlasti.

Ustav Federacije BiH propisivao je do jučer da predsjednica FBiH, za imenovanje Vlade mora imati saglasnost oba potpredsjednika FBiH, ali je visoki predstavnik nametnutom odlukom izmijenio privremeno taj dio Ustava te je danas pred zastupnicima, bez Lendinog potpisa, prijedlog da novi saziv Vlade čine kadrovi Hrvatske demokratske zajednice BiH, zatim Hrvatske demokratske zajednice 1990 i još stranaka članica Trojke – Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke.

Jučerašnjom odlukom visokog predstavnika nije, pak, izmijenjeno pravilo da imenovanje Vlade mora potvrditi Predstavnički dom Federalnog parlamenta, pa je Schmidt naredio da vanredna sjednica ovog doma bude održana tim povodom najkasnije danas, piše Fena.



14.15

Sjednica Predstavničkog doma FBiH je počela, ali prije glasanja za dnevni red koji bi trebao imati samo jednu tačku - imenovanje Vlade FBiH, zatražena je pauza od 30 minuta.

14.00

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo i još uvijek aktuelni premijer FBiH Fadil Novalić izašli su iz zgrade Parlamenta kako bi se obratili građanima i pružili podršku protestima.

Dočekani su uz veliki aplauz.


13.30 

Neformalna grupa građana "Restart BiH" organizirala je danas okupljanje građana ispred 'Sebilja' na Baščaršiji u Sarajevu povodom najnovijih odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojima se, prema njegovom tumačenju, deblokira imenovanje Vlade Federacije BiH.

Kako je uime organizatora mirnog okupljanja medijima kazao Suad Đozić, „visoki predstavnik novom odlukom, definitivno, ruši Dejtonski mirovni sporazum“.

Izrazio je nezadovoljstvo zbog nametnutog „ad-hoc“, privremenog rješenja te, kako je kazao, preferiranja etničkog na uštrb građanskog, a time i koncepta koji pogoduje stalnim blokadama i opstrukcijama funkcioniranja države.

- Nije principijelno, ni moralno, niti je u skladu s pravilima igre – kazao je Đozić, navodeći kako se na taj način ruši Dejtonski sporazum i građanski koncept organiziranja države.

Naveo je, istovremeno, kako je Restart BiH posljednja linija odbrane građanske Bosne i Hercegovine i da će na tom planu istrajati, bez obzira na ponašanje političkih stranaka koje, postupaju vođene partikularnim, a nerijetko, i ličnim interesima.

Nakon okupljanja kod Sebilja, grupa građana se uz zvuke truba i pištaljki te skandiranjem "Bosna, Bosna…, Ne damo te Bosno… " mirnom šetnjom sarajevskim ulicama – Sarači, Ferhadija i Titova uputila ka zgradi Parlamenta FBiH, gdje će se pridružiti protestima, najavljenim za 13.30 sati.

Okupljenim se obratio Refik Lendo, potpredsjednik FBiH.

- Građani su zaista locirali i vidjeli koji je problem Bosne i Hercegovine. Ovo što oni govore ja mislim i govorim. Danas je važna država Bosna i Hercegovina, ovdje nije važan ni predsjednik ni stranka ni general, rekao je Lendo.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo