25.04.2023 / 16:27 Politika - Helez - Aggeler

Zajednički rad na projektima koji se tiču jačanja mira i sigurnosti

Zajednički rad na projektima koji se tiču jačanja mira i sigurnosti
Foto: FENA
Ministar odbrane Bosne i Hecegovine Zukan Helez danas je u nastupnu posjetu primio šefa Misije Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) u BiH Briana Aggelera.

Razgovarano je o saradnji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH s OSCE-om, pri čemu je izraženo obostrano zadovoljstvo dugogodišnjim zajedničkim radom na projektima koji se tiču jačanja mira i sigurnosti u regiji, ljudskih prava i demokratskog nadzora nad sektorom sigurnosti i obrane.

Ministar Helez, koji ujedno obnaša i dužnost zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, je ambasadoru Aggeleru predstavio osnovne izazove s kojima se suočavaju MO i OSBiH u kontekstu složenih političkih odnosa u zemlji.

Ministar je naglasio da na obje dužnosti koje obnaša čini sve da se političke razlike prevaziđu, te da se stvore što bolje okolnosti za siguran i prosperitetan život svih građana BiH.

Ambasador Aggeler je istaknuo zadovoljstvo što MOBiH i OSCE imaju jednake zajedničke prioritete, te izrazio uvjeravanje da će saradnja biti uspješna i u budućnosti, posebno u pogledu projekata koji se tiču procesa rashodovanja neperspektivnih skladišta, upravljanja životnim vijekom vojnog streljiva, jačanja integriteta MO i OSBiH, ispunjavanja odredbi Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda „Žene, mir i sigurnost“, kao i kibernetičke sigurnosti.

U vezi s tim, ambasador Aggeler je upoznao ministra Heleza o potrebi skore izrade strategije cyber sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu, na kojoj već radi neformalna višesektorska radna grupa „Neretva“, u kojoj učestvuju i predstavnici MOBiH. Helez je tome izrazio punu podršku, i kao ministar obrane, ali i kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća Ministara BiH.

Ministar Helez je konstatovao da put ka punopravnom članstvu BiH u EU i NATO-u nema alternativnu. On je zahvalio šefu Misije OSCE-a u BiH, što OSCE pomaže institucijama BiH na ispunjavanju standarda koji doprinose razvoju demokratskih institucija, zaštiti ljudskih prava i regionalne stabilnosti.

Sastanku je prisustvovala šefica Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH Susan Penksa, kao i šef kabineta ministra obrane BiH Salko Beba - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo