12.01.2023 / 10:16 Svijet - Antony Blinken

Sjedinjene Države pozdravljaju japansku odluku da udvostruči vojni budžet

Sjedinjene Države pozdravljaju japansku odluku da udvostruči vojni budžet
Foto: Vijesti.ba

Sjedinjene Države pozdravljaju odluku Japana da udvostruči potrošnju na vojsku do 2027. godine, izjavio je u srijedu američki državni sekretar Antony Blinken, uoči planiranih razgovora između predsjednika Joea Bidena i japanskog premijera Fumija Kishide ove sedmice.

Govoreći na konferenciji za novinare s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom, kao i s japanskim ministrima vanjskih poslova i odbrane, Blinken je također izjavio da su Sjedinjene Države spremne ove sedmice potpisati novi sporazum s Japanom o saradnji u svemiru.

Japan je najavio da će udvostručiti svoju vojnu potrošnju u narednih pet godina, pozivajući se na prijetnje koje predstavljaju Kina i Sjeverna Koreja.

Također će steći sposobnost udara na neprijateljske baze. To označava najdramatičniju promjenu japanske vojne strategije otkako je nakon Drugog svjetskog rata usvojio pacifistički ustav.

Prema planu, Tokio će kupiti američke rakete dugog dometa sposobne da unište neprijateljske lansirne lokacije ukoliko bude napadnut, prenosi Reuters. Također će povećati svoje mogućnosti kibernetskog ratovanja.

Peking je pozvao Tokio da na njihov odnos gleda kao na kooperativno partnerstvo.

Premijer Fumio Kishida izjavio je novinarima da će japanski vojni budžet iznositi dva posto BDP-a do 2027. godine, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo