10.01.2023 / 10:51 Svijet - Teheran

Iranski sud osudio kćerku bivšeg predsjednika na pet godina zatvora

Iranski sud osudio kćerku bivšeg predsjednika na pet godina zatvora
Foto: Vijesti.ba

Kćerka aktivistica bivšeg iranskog predsjednika Akbara Hashemija Rafsanjanija osuđena je na pet godina zatvora, saopćila je u utorak njena advokatica.

Advokatica nije iznijela detalje optužbi protiv Faezeh Hashemi. Javni tužilac Teherana podigao je, međutim, prošle godine optužnicu protiv Hashemi za "propagandu protiv sistema", navodi poluzvanična novinska agencija ISNA.

Državni mediji u septembru su izvijestili da je ona uhapšena zbog "poticanja nereda" u Teheranu tokom protesta izazvanih smrću mlade Kurdkinje u policijskom pritvoru.

Demonstracije su predstavljale jedan od najvećih izazova iranskim klerikalnim vladarima od revolucije iz 1979. godine.

- Nakon hapšenja gospođe Faezeh Hashemi, ona je osuđena na pet godina zatvora, ali kazna nije pravosnažna - napisala je zastupnica odbrane Neda Shams na svom Twitter nalogu.

Godine 2012. Faezeh Hashemi je osuđena na zatvor i zabranjen joj je politički rad zbog „antidržavne propagande“ koja datira još od spornih predsjedničkih izbora 2009. godine.

Otac joj je umro 2017.

Pragmatična politika ekonomske liberalizacije i boljih odnosa sa Zapadom bivšeg predsjednika Rafsanjanija tokom njegovog života privlačila je žestoke pristalice i jednako kao i žestoke kritičare. Bio je jedan od osnivača Islamske Republike, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo