07.01.2023 / 08:08 Svijet - Konačno izabaran

McCarthy predsjednik Zastupničkog doma Kongresa SAD

McCarthy predsjednik Zastupničkog doma Kongresa SAD
Foto: Agencije

U dramatičnoj noći, nakon što mu je u 14. krugu glasovanja nedostajao samo jedan glas za potvrdu, Kevin McCarthy konačno je izabran za predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Političar iz Kalifornije dobio je 216 glasova za, šest republikanaca izjasnilo se prisutnima, što je bilo dovoljno za McCarthyevu potvrdu.

U posljednje 164 godine nijedan čelnik Zastupničkog doma nije prošao tako dugotrajan proces izbora.

Republikancima je trebao cijeli tjedan i 15 krugova glasovanja za konsenzus oko predsjednika. Priliku da republikanac bude na čelu Zastupničkog doma dobili su nakon tijesne pobjede na međuizborima koji su održani u studenom 2021.

212 demokrata glasovalo je Hakeema Jeffriesa koji će u sljedeće dvije godine biti čelnik opozicije u Zastupničkom domu.

Protiv izbora Kevina McCarthya pobunilo se 20 republikanaca, članova zastupničkog Kluba za slobodu od kojih većina nikada nije priznala predsjedničku pobjedu Joea Bidena.

Političaru koji je bio na čelu republikanske manjine u Zastupničkom domu posljednje četiri godine zamjeraju da nije pravi konzervativac i da ne predstavlja pravo lice stranke.

McCarthy je dugo u vrhu stranke, pragmatičar je koji saveznike ne bira po ideološkom ključu, a dobro je surađivao i s bivšim predsjednikom Trumpom.

U Kongres je ušao kao zastupnik iz Kalifornije 2007. Posljednjih se dana pokazao kao „tvrd orah“ i političar koji ne odustaje lako.

Pregovori s pobunjenom frakcijom trajali su danima, sve dok skupina "Nikad Kevin" nije popustila.

No, za ostvarenje ambicije da preuzme „predsjednički čekić“ u Zastupničkom domu McCarthy je morao pristati na brojne ustupke tvrdolinijašima u stranci.

Među ostalim, njegovu smjenu može tražiti samo jedan zastupnik. Mala, ali moćna konzervativna frakcija dobila je i brojne pozicije u odborima Zastupničkog doma, te obećanje da će se republikanci agresivnije postaviti prema Bidenovoj administraciji i demokratima u Kongresu.

(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo