06.01.2023 / 17:46 Svijet - Pariz

Macron najavio reviziju francuskog zdravstvenog sistema

Macron najavio reviziju francuskog zdravstvenog sistema
Foto: Arhiv
Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u petak reviziju francuskog zdravstvenog sistema, uključujući nove metode finansiranja ljekara i bolnica, više zapošljavanja i druge organizacijske promjene.

Macronov govor uslijedio je jer su brojne bolnice u Francuskoj prijavile velike probleme posljednjih sedmica u jedinicama hitne pomoći, preplavljenim pacijentima s gripom, Covid-19 i zarazama bronhiolitisa.

Ljekari porodične medicine također su štrajkovali tokom praznika na kraju godine kako bi pozvali na povećanje njihovih naknada za konsultacije, koje su trenutno postavljene na 25 eura, i bolje uslove rada.

U govoru u bolnici u Evryju, južnom predgrađu Pariza, Macron je obećao da će „reagovati na zabrinutost mnogih  sugrađana koji žele da dobiju zdravstvenu njegu u kratkom roku i na zabrinutost, anksioznost i  umor zdravstvenih radnika.”

Najavio je zapošljavanje hiljada medicinskih asistenata za pomoć ljekarima.

- Naš kolektivni izazov u kratkoročnom periodu je da oslobodimo malo vremena doktorima da se brinu o pacijentima, kako u privatnoj praksi, tako i u bolnici - kazao je.

Macron je najavio velike promjene u načinu na koji bolnice dobivaju sredstva.Također je obećao da će povećati naknade ljekarima pod uslovom da budu uključeni u osiguravanje kontinuiteta zdravstvene zaštite u svojoj regiji i prihvat novih pacijenata. Detalji o promjenama bit će razrađeni u narednim mjesecima, rekao je on.

Do juna će se razgovarati i o pravilima radnog vremena u bolnicama, rekao je , naglašavajući da je sadašnji sistem neefikasan.

Francuski zdravstveni sistem, koji se smatra jednim od najboljih na svijetu, već dugi niz godina pati od nedostatka ljekara i drugih stručnjaka.

Nedavne promjene omogućile su zemlji da obuči više ljekara i medicinskih sestara, ali će trebati godine da se vidi učinak takvih mjera, naglasio je Macron.

Francuski zdravstveni sistem uključuje zdravstveno osiguranje koje finansira država i koje pacijentima nadoknađuje većinu troškova konsultacija, medicinskih intervencija i lijekova koje prepisuje ljekar. Osim toga, Francuzi se mogu prijaviti i za privatno osiguranje kako bi proširili svoje zdravstveno osiguranje, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo