17°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

29.12.2022 / 20:34 Svijet - Rio de Janeiro

Četvoro uhapšenih u Brazilu nakon pokušaja državnog udara od pristalica bivšeg predsjednika

Četvoro uhapšenih u Brazilu nakon pokušaja državnog udara od pristalica bivšeg predsjednika
Foto: Vijesti.ba

Brazilska policija saopćila je u četvrtak da je uhapsila najmanje četiri osobe i izvršila racije širom zemlje u istragama o navodnom pokušaju državnog udara tokom nereda pristalica poraženog predsjednika krajnje desnice Jaira Bolsonara, javlja Reuters.

Brazilske vlasti, a prije svega Vrhovni sud, trenutno se obračunavaju sa malom, ali predanom manjinom pristalica Bolsonara koji odbijaju priznati izbornu pobjedu lijevoizabranog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve i pozivaju na vojni udar.

Bolsonaro, koji tek treba da prizna poraz, iznio je neosnovane tvrdnje da brazilskom izbornom sistemu nedostaje kredibilitet, u što vjeruju neke od njegovih tvrdokornih baza.

Operacija se dogodila samo nekoliko dana prije Luline inauguracije u nedjelju (po lokalnom vremenu), i manje od sedmicu nakon što je policija u Braziliji rekla da je osujetila zavjeru bombaškog napada koji su osmislile navodne Bolsonarove pristalice.

Racije su proizašle iz nereda 12. decembra, na dan kada je potvrđena Lulina pobjeda, kada su negatori njegove pobjede kampirali ispred vojnog štaba u Braziliji i napali sjedište federalne policije i zapalili automobile i autobuse nakon hapšenja jednog domorodačkog vođe koji je pristalica Bolsonara.

Federalna policija saopćila je danas da je uručila 32 naloga za pretrese i hapšenja u osam saveznih država prema naredbama Vrhovnog suda.

Navodni zločini okvalificirani su kao nanošenje štete, paljevina, zločinačko udruživanje, nasilno ukidanje vladavine prava i državni udar, za šta maksimalne kombinirane kazne iznose 34 godine zatvora, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo