11°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

02.05.2024 / 12:37 Magazin - Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu?

Kako stres roditelja utiče na djecu?
Foto: Ilustracija

U vrtlogu svakodnevnih obaveza, roditelji često doživljavaju stres kao sastavni dio života. No, malo je poznato kako ta emocionalna napetost može uticati na djecu.

Istraživanja sve više ukazuju na to da roditeljski stres može imati značajan uticaj na razvoj djece, kako emocionalno, tako i fizički.

Jedan od glavnih načina na koji stres roditelja može naštetiti djeci je prenošenje negativnih emocija i ponašanja. Djeca su vrlo osjetljiva na emocionalnu atmosferu u porodici te mogu pokupiti stresne obrasce ponašanja od svojih roditelja. Na primjer, stalna napetost u kući može dovesti do povećane anksioznosti kod djece ili problema s regulacijom emocija, pišu Žene.ba.

Osim toga, stres roditelja može negativno uticati na kvalitetu roditeljske interakcije s djecom. Kada su roditelji pod stresom, mogu biti manje strpljivi, manje prisutni i manje sposobni pružiti podršku i utjehu svojoj djeci. To može rezultirati osjećajem nezadovoljstva kod djece te može otežati razvoj zdravog odnosa između roditelja i djeteta.

Nadalje, dugotrajan roditeljski stres može imati negativne fizičke posljedice po zdravlje djeteta. Istraživanja su pokazala da djeca čiji su roditelji često izloženi stresu imaju veći rizik od razvoja različitih zdravstvenih problema, uključujući probleme s imunološkim sistemom, povećanu osjetljivost na infekcije te čak povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Kako bi zaštitili svoju djecu od negativnih učinaka roditeljskog stresa, roditelji trebaju naučiti kako upravljati svojim emocionalnim reakcijama i pronaći zdrave načine suočavanja sa stresom. To može uključivati redovitu fizičku aktivnost, meditaciju, razgovor s partnerom ili prijateljima te traženje stručne pomoći kad je potrebno.

Također je važno da roditelji budu svjesni svoje emocionalne prisutnosti i pokušaju stvoriti pozitivnu i podržavajuću atmosferu u porodici. To može uključivati izražavanje ljubavi i podrške, osiguravanje kvalitetnog vremena provedenog s djecom te stvaranje rutina i porodičnih tradicija koje pružaju osjećaj sigurnosti i stabilnosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo