560°C
Mostar 578°C
Tuzla 571°C
Banja Luka 574°C
Bihać 564°C

10.12.2022 / 15:38 Rat u Ukrajini - Genadij Truhanov

Rusija nastavlja gađati neključnu infrastrukturu u Odesi

Rusija nastavlja gađati neključnu infrastrukturu u Odesi
Foto: Twitter
Sva neključna infrastruktura u južnom ukrajinskom lučkom gradu Odesi ostala je bez struje nakon što je Rusija koristila bespilotne letjelice da pogodi energetske objekte, rekli su lokalni zvaničnici u subotu, a pogođen je i veći dio okolnog regiona.

- Zbog razmjera štete, svi korisnici u Odesi, osim ključne infrastrukture, isključeni su sa struje - napisao je gradonačelnik Odese Genadij Truhanov na Facebooku.

Odesa, najveći ukrajinski lučki grad, imala je preko milion stanovnika prije ruske invazije 24. februara.

U saopćenju koje je gradska uprava objavila na aplikaciji Telegram navodi se da su ruski udari pogodili ključne dalekovode i opremu u regiji Odesa u ranim jutarnjim satima u subotu.

Guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko rekao je da je Rusija koristila bespilotne letjelice 'kamikaze', koje se zalijeću u metu umjesto da ispaljuju municiju, te da su dvije oborene iznad Crnog mora.

Rusija od oktobra gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu raketama i dronovima, a Kijev je u petak priznao da je oštećena svaka termo i hidroelektrana u zemlji.

Ukrajina kaže da su napadi ratni zločin zbog njihovog razornog efekta na život civila, dok Moskva tvrdi da su vojno legitimni.

(Vijesti.ab / FENA)

Izdvajamo