12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

24.11.2022 / 17:05 Svijet - Komesat za ljudska prava UN-a

Turk: Situacija u Iranu je 'potpuna kriza ljudskih prava'

Turk: Situacija u Iranu je 'potpuna kriza ljudskih prava'
Foto: Arhiv
Čelnik UN-a za ljudska prava uputio je u četvrtak snažan apel iranskim vlastima da prekinu svoje “bespotrebno i nesrazmjerno” korištenje sile protiv demonstranata u Iranu, u govoru u Vijeću za ljudska prava o aktuelnoj krizi.

To tijelo raspravlja o prijedlogu koji je iznijela grupa od pedesetak zemalja predvođena Njemačkom i Islandom o stvaranju nove istražne misije utvrđivanja činjenica o navodnim zlostavljanjima od izbijanja vala protesta koji su izbili zbog smrti u pritvoru 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini 16. septembra.

Sastanak se smatra ključnim testom zapadnog uticaja u vijeću nakon osujećenih pokušaja da se stvori širi nadzor kineskog bavljenja ljudskim pravima u prošlom mjesecu.

- Sada smo u potpunoj krizi ljudskih prava - izjavio je visoki komesar za ljudska prava Volker Turk u svom prvom obraćanju vijeću od početka prošlog mjeseca.

- Bespotrebno i nesrazmjerno korištenje sile mora se prekinuti - kazao je Turk i dodao da je je više od 300 ljudi ubijeno u protestima, među kojima više od 40 djece, dok je oko 14.000 uhapšeno, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo