23.11.2022 / 16:10 Svijet - Katar

Američko-katarski dijalog: Dobri odnosi Washingtona i Dohe na vrhuncu

Američko-katarski dijalog: Dobri odnosi Washingtona i Dohe na vrhuncu
Foto: QNA
Petom američko-katarskom dijalogu prisustvuje američki državni sekretar Anthony Blinken.

U jeku održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru u Dohi je danas otvoren 5. američko-katarski strateški dijalog, što još jednom naglašava dobre odnose dvije prijateljske zemlje i važnost ove zemlje Arapskog zaljeva u percepciji zvaničnog Washingtona.

Petom američko-katarskom dijalogu prisustvuje američki državni sekretar Anthony Blinken.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Države Katar sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani kazao je da Država Katar gleda na svoje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama „kao jedno od glavnih strateških parnterstava“. Te veze obuhvaćaju područje politike, sigurnosti, odbrane, privrede i razvoja...

Na zajedničkoj pres-konferenciji sa državnim sekretarom Blinkenom na marginama 5. američko-katarskog strateškog dijaloga, šef katarske diplomatije naglasio je da novu rundu dijaloga smatra važnom platformom za jačanje odnosa koji imaju stabilne i čvrste temelje, prenijela je katarska državna agencija QNA.

Prilika je to, kako je naglašeno, za rješavanje regionalnih pitanja i globalnih izazova, raspravu o najnovijem razvoju događaja u vezi s iranskim nuklearnim sporazumom, te situaciji u Iraku, Libanonu, Afganistanu, Libiji, kao i palestinskom pitanju, koje je uvijek u fokusu Katara.

Ministar Al-Thani pojasnio je da se u ovoj rundi dijaloga razgovaralo o zajedničkoj saradnji u odgovorima na globalne izazove, posebice energetske, te izazove prehrambene sigurnosti i druge razvojne probleme s kojima se svijet danas suočava.

Al-Thani dodao je da Država Katar i SAD dijele isto stajalište o ovim pitanjima, te se raduju zajedničkom radu u timovima koji će nastaviti razvijati dijalog između nadležnih institucija u obje zemlje.

- Država Katar se uvijek veseli jačanju svoje saradnje sa SAD-om, te uvijek otvorenom dijalogu i odnosu koji se temelji na transparentnosti i međusobnom povjerenju između dviju zemalja - poručio je ministar Al-Thani na marginama 5. američko-katarskog dijaloga.

Zamjenik premijera Države Katar je, također, pozdravio podršku koju su institucije Sjedinjenih Američkih Država pružile Dohi u domaćinstvu FIFA Svjetskog kupa u Kataru 2022., vidjevši u tome dodatnu potvrdu partnerstva dvije zemlje.

U svom odgovoru na medijske napade na Državu Katar ministar Al-Thani je kazao da pojedini međunarodni mediji naprosto nisu uzeli u obzir reforme koje je provela Država Katar, već su u svojem izvještavanju nastupali s predrasudama, bez posjete ovoj zemlji ili razgovora sa državnim zvaničnicima. Iako, kako je rekao, Država Katar uvijek otvara svoja vrata svima i od početka ovih napada želi da vodi dijalog, izvještava QNA.

Nadalje, dodao je kako Država Katar ne može mijenjati mišljenje onih koji žele „kompromitirati njezin ugled“ radi ostvarenja svojih ciljeva ili drugih namjera, dodajući da, s druge strane, velika većina ljudi, ljubitelja nogometa bila iznenađena uspjehom organizacije Mundijala kada su došli u Dohu.

- Država Katar i katarski narod uvijek su velikodušni i žele dobrodošlicu svim ljudima - naveo je.

Prema njegovim riječima, FIFA Svjetsko prvenstvo nije glavni razlog reformi koje su napravljene posljednjih godina u Kataru, ali da Mundijal jeste katalizator tog procesa.

Ocijenio je da je ta promjena „proces koji je toku“, ali da nije povezan s aktuelnim događajima, ističući u tom smislu da je vizija Emira Države Katar sheikha Tamima bin Hamada Al-Thanija transformacijska vizija za državu Katar u smislu držanja koraka sa razvojem širom svijeta.

Potvrdio je da je pitanje ljudskih prava u Državi Katar odgovornost države prema, prije svega, katarskom narodu i svima koji žive na tlu ove zemlje Arapskog zaljeva, dodajući da je Država Katar odlučna po tom pitanju, te da su usvojene reforme namijenjene ispunjenju tog cilja.

Država Katar, poručio je također Al-Thani, pozdravlja sve ljude i njena vrata ostaju otvorena, pozivajući na važnost fokusiranja na nogomet. Dodao je kako će oni koji žele lansirati predrasude radi postizanje drugih ciljeva možda imati privremeni učinak, no u konačnici će stvarnost prevladati i činjenice na terenu govorit će same za sebe. Napose, raduje ga što će turnir u Kataru postati stanica za približavanje naroda, kultura i civilizacija kako bi se uživalo u atmosferi koju pruža Katar.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Država Katar nadmašila Sjedinjene Države u domaćinstvu ovog nevjerojatnog i detaljnog dijaloga, baš kao i u pogledu zabave.

Dodao je da su bilateralni odnosi na vrhuncu u 50-godišnjoj historiji diplomatskih veza, te da je saradnja sada jača nego ikad prije.

Konstatirao je da su sigurnosni odnosi s Katarom najsnažniji, te podsjetio da je Katar domaćin jedne od najvećih američkih vojnih baza u regiji i „sidro regionalne sigurnosti i stabilnosti“.

Podsjetio je da je američki predsjednik Joe Biden prošlog marta pozicionirao Katar „kao glavnog saveznika izvan NATO-a“. Nekoliko mjeseci kasnije uslijedila isporuka aviona F-15 Emirovim zračnim snagama kako bi se povećale njihove obrambene sposobnosti.

Nadalje, Blinken potvrdio je da se Sjedinjene Države i Država Katar angažiraju u regiji i izvan regije na jačanju „stabilnosti, smirivanju napetosti i okončanju sukoba“. Posebno je naglasio to da je Katar pružio „vitalnu ekonomsku pomoć palestinskom narodu“. Prema njegovim riječima, Katar neprestano radi na zacjeljivanju regionalnih rascjepa, što je ključno u rješavanju zajedničkih izazova.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo