12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

16.09.2022 / 11:29 Svijet - Uzbekistan

Počeo samit Šangajske organizacije za saradnju

Počeo samit Šangajske organizacije za saradnju
Foto: FENA

U Samarkandu, u Uzbekistanu, počeo je 22. sastanak predsjednika zemalja Šangajske organizacije za saradnju (SCO), javlja Anadolu Agency (AA).

Samit je počeo u kongresnom centru u Samarkandu, a domaćin je predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev.

Sastanku prisustvuju čelnici zemalja članica među kojima su predsjednik Rusije Vladimir Putin, Kine Xi Jinping, Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev, predsjednik Kirgistana Sadyr Zhaparov, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon, premijer Pakistana Shehbaz Sharif i premijer Indije Narendra Modi.

Susretu prisustvuju i čelnici zemalja posmatrača, predsjednik Bjelorusije Aleksandr Lukašenko, predsjednik Mongolije Ukhnaagiin Khurelsukh, predsjednik Irana Ebrahim Raisi, a pozvani su i predsjednici Turkiye Recep Tayyip Erdogan, Turkmenistana Serdar Berdimuhammedov i Azerbejdžana Ilham Aliyev.

Mirziyoyev je dočekao lidere Rusije, Kine, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Pakistana i Indije, a prije početka samita su se i fotografisali.

Mirziyoyev je u uvodnom obraćanju dao informacije o dnevnom redu, a susretu će pridružiti i ostali čelnici.

Ovo je prvi samit licem u lice u posljednje tri godine, s obzirom na to da nije održavan zbog pandemije COVID-19.

Očekuje se da će lideri razgovarati o aktivnostima organizacije, povećanju obima trgovine, jačanju saradnje, inovacijama, logistici, medicini, industriji i tome slično.

Očekuje se i da će biti usvojeno oko 30 dokumenata koji se odnose na zajedničke projekte i aktivnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo