12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.09.2022 / 20:17 Svijet - Odlazak kraljice majke

Reakcije nakon smrti britanske kraljice Elizabete II

Reakcije nakon smrti britanske kraljice Elizabete II
Foto: Vijesti.ba

Britanska kraljica Elizabeta II. umrla je u četvrtak u dobi od 96 godina. 

Kraljica Elizabeta II. bila je najdugovječnija britanska vladarica i najstariji monarh na svijetu. Ranije ove godine kraljica Elizabeta proslavila je 70 godina na prijestolju.

Stižu reakcije na njenu smrt iz cijelog svijeta.

Premijerka Liz Truss daje izjavu o smrti kraljice opisujući događaj kao "veliki šok za naciju i svijet".

"Svi smo shrvani", rekla je okupljenima ispred Downing Streeta.

"Velika Britanija je velika država zbog nje. Sada smo moderna, dinamična nacija. Kraljica Elizabeta nam je osigurala stabilnost i snagu. Bila je veliki duh Velike Britanije. Njena život i služba su u našim sjećanjima. Ona mi je bila inspiracija, kao i mnogim Britancima. Ona je primjer ostalima. Posjetila je više od 100 država i utjecala na živote miliona ljudi širom svijeta. Ovo je veliki gubitak. Ostavila je veliko nasljeđe. Ulazimo u novu eru ove fascinantne države, baš kao što je njeno visočanstvo željelo. Neka Bog sačuva kralja."

Kanadski premijer: Njezina služba ostat će važan dio povijesti naše zemlje

"Teška srca primili smo vijest o smrti kanadske suverenice koja je najdulje vladala, Njezinog Veličanstva kraljice Elizabete II. Bila je stalno prisutna u našim životima – a njezina služba Kanađanima zauvijek će ostati važan dio povijesti naše zemlje", poručio je kanadski premijer Justin Trudeau.

Macron: Pamtim je kao prijateljicu Francuske

"Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II. utjelovljuje kontinuitet i jedinstvo britanske nacije više od 70 godina. Pamtim je kao prijateljicu Francuske, dobrodušnu kraljicu koja je ostavila trajan dojam na svoju zemlju i svoje stoljeće", poručio je Macron, francuski predsjednik.

Oglasio se novi britanski kralj

Oglasio se Charles, novi britanski kralj. Današnji dan opisao je kao trenutak najveće tuge za njega i sve članove njegove obitelji.

"Smrt moje voljene majke, njezinog veličanstva kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje obitelji. Duboko žalimo zbog smrti cijenjene suverenice i voljene majke. Znam da će se njen gubitak duboko osjetiti u cijeloj zemlji, kraljevstvu i Commonwealthu i širom svijeta. Tokom ovog razdoblja žalosti i promjena, moja porodica i ja bit ćemo utješeni i podržani našim saznanjem o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je kraljica toliko gajila."

 

 

 

Zelenskij: Naše misli i molitve su s kraljevskom obitelji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također se oglasio.

"S dubokom tugom smo doznali za smrt Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabete II. U ime naroda izražavamo iskrenu sućut kraljevskoj obitelji, cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu i Commonwealthu zbog ovog nenadoknadivog gubitka. Naše misli i molitve su s vama."

Bill Clinton: Vodila je Britaniju s nepogrešivom ljupkošću, dostojanstvom i istinskom brigom

Bivši američki predsjednik Bill Clinton zahvalio je "na izvanrednom životu pokojne kraljice".

"Tokom svoje izvanredne 70-godišnje vladavine vodila je Britaniju kroz transformacije s nepogrešivom ljupkošću, dostojanstvom i istinskom brigom za dobrobit svih svojih ljudi."

Tony Blair: Izgubili smo ne samo našeg monarha već i matrijarha naše nacije

"Izgubili smo ne samo našeg monarha već i matrijarha naše nacije, figuru koja je više od bilo koje druge okupila našu zemlju, držala nas u kontaktu s našom boljom prirodom, personificirala sve ono zbog čega smo ponosni što smo Britanci", rekao je bivši premijer Tony Blair.

Charles Michel: Naše su misli s kraljevskom obitelji

"Naše su misli s kraljevskom obitelji i svima onima koji žale za kraljicom Elizabetom II. u Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem svijeta. Jednom prozvana Elizabeta Postojana, svojom službom i predanošću uvijek nam je pokazala važnost trajnih vrijednosti u modernom svijetu", kazao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

 

(Vijesti.ba / Index)

Izdvajamo