07.09.2022 / 10:30 Svijet - Britanska premijerka

Truss sazvala više ministre na inauguracijski sastanak vlade

Truss sazvala više ministre na inauguracijski sastanak vlade
Foto: Vijesti.ba

Nova britanska premijerka Liz Truss sazvala je više ministre na inauguracijski sastanak vlade u srijedu na svoj prvi radni dan od preuzimanja dužnosti, prije nego što se suoči s nizom pitanja u parlamentu.

Truss je i službeno postala čelnica britanske vlade u utorak nakon zvanične audijencije kod kraljice Elizabete II u Škotskoj nakon što je prethodni premijer Boris Johnson podnio ostavku.

Na sastanak su pozvani, piše AFP, vrhunski tim u britanskoj historiji ikada: Kwasi Kwarteng kao ministar finansija, James Cleverly kao ministar vanjskih poslova i Suella Braverman kao ministrica unutrašnjih poslova.

Oni će se susresti sa zastrašujućim nizom pitanja, ponajprije najvišom inflacijom u posljednjih nekoliko desetljeća, s problemom računa za energiju koji će sljedeći mjesec porasti za 80 posto, a u januaru, predviđanja su, još i više.

U međuvremenu, Banka Engleske je nagovijestila da će zemlja pasti u recesiju kasnije ove godine, ali Truss je bila optimistična dok je prvi put ulazila u Downing Street kao premijerka izražavajući nadu da će zajednički „prebroditi oluju“.

Od njezinih bi novih ministara moglo biti zatraženo da odmah potpišu plan za zamrzavanje cijena računa za energiju za nadolazeću zimu, možda i duže, što će prema dostupnim izvještajima koštati desetke milijardi funti.

Smanjenje poreza i preusmjeravanje dijela sredstava iz zdravstva u socijalnu zaštitu također bi se trebalo naći na dnevnom redu.

Nakon sastanka u kabinetu, Truss će otići u Donji dom parlamenta kako bi se susrela s čelnikom opozicionih laburista Keirom Starmerom, na prvoj sjednici predviđenoj za pitanja premijerki.

Često burna sedmična sjednica, na kojoj premijerku ispituju zastupnici, testirat će političku hrabrost i retoričke vještine nove premijerke kao i njezin nivo podrške među konzervativcima.

U Ujedinjenom Kraljevstvu ove godine već su zabilježene najveće stope rasta cijena u četiri desetljeća, potaknute visokim troškovima energije.

Prema planovima nove premijerke za rješavanje ove situacije, računi za plin i struju za domaćinstva i preduzeća bili bi ograničeni na trenutni nivo barem za nadolazeću zimu.

Vlada bi posuđivala ili garantirala zajmove za privatni sektor dobavljačima energije kako bi nadoknadila razliku koju plaćaju uz rastuće globalne veleprodajne cijene.

Ostala hitna pitanja za Trussa uključuju rješavanje napetosti s Evropskom unijom nakon Brexita, posebno oko trgovinskih aranžmana u Sjevernoj Irskoj, a tu je i pitanje zapadne podrške Ukrajini.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo