30.09.2024 / 17:31 Svijet - Prenosimo

Davor Ivo Stier iz HDZ-a nominovan za mjesto Izvjestioca EU parlamenta za BiH

Davor Ivo Stier iz HDZ-a nominovan za mjesto Izvjestioca EU parlamenta za BiH
Foto: X.com

Pozicija izvjestioca EU parlamenta za Bosnu i Hercegovinu najvjerovatnije će pripasti Davoru Ivi Stieru iz HDZ-a, piše Istraga.

Stier će najvjerovatnije biti imenovan na ovu poziciju, s obzirom na to da ima veliku podršku od svoje matične grupacije EPP, koja ima i najveći broj zastupnika u Evropskom parlamentu.

On je će ovoj funkciji zamijeniti Portugalca Paula Rangela, koji je do sada izvještavao o napretku naše zemlje ka Evropskoj uniji.

Portal Istraga piše da će njegove zamjenice biti Laurence Trochu (konzervativka iz Francuske) i Tineke Strik (stranka Zelenh iz Holandije).

Pored BiH, svoje izvjestitelje imaju i druge zemlje kandidatkinje za EU, poput Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova.

Stier je inače rođen 1972. godine u Buenos Airesu, a u Hrvatsku je došao 1990. godine. U bh. susjedstvo se preselio još 1996. godine, a politički se aktivirao odmah, radeći u hrvatskim ambasadama u Washingtonu i Briselu, te kao vanjskopolitički savjetnik bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu.

I dalje nije poznato kada će članovi Evropskog parlamenta glasati o njegovoj nominaciji na ovu poziciju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo