19.06.2022 / 13:02 Regija - Beograd

Popović: Dijelit ćemo sudbinu Evrope i NATO-a, ne možemo biti ostrvo i da hoćemo

Popović: Dijelit ćemo sudbinu Evrope i NATO-a, ne možemo biti ostrvo i da hoćemo
Ilustracija

Prostor za oklijevanje Aleksandra Vučića sve je manji, ali je u ovom trenutku čak i mudro odugovlačiti, smatra novinar Nenad Šebek, dok direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović ocjenjuje da Vučića "nijedna strana ne pritiska previše" i da u spoljnoj politici još ima prostora da balansira.

On je u FoNetovom serijalu Kvaka 23 predvideo da će Vučića na kraju „situacija da otjera ka Evropi“, koja ipak ima neuporedivo jaču poziciju nego Putinova administracija.

„Nema tu iskrenog opredjeljenja srpskih vlasti, one pokušavaju da balansiraju ne zbog Srbije, nego zbog sebe“, ocijenio je Popović, uvjeren da je Vučiću jedino važna lična vlast, koju uspjeva da zadrži zahvaljujući nedosljednoj politici Evropske unije.

Komentarišući izvještaj Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, u kojem se, kao uslov za evropske integracije, zahtjeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, on navodi da je Evropski parlament uvijek oštriji od ostalih institucija EU, ali da ga ne treba potcijenjivati.

Kako je protumačio, “sve je manje prostora da laviramo, ide se ka tome da ta ujedinjena Evropa ima granice koje ima danas, a to su faktičke granice sa Kosovom kao nezavisnom državom”.

Srbiji je bilo mnogo lakše kada je naša sudbina više zavisila od nas, bez obzira što imamo lošu vlast, jer vlast može i da se smjeni, dok sada stvari globalno idu u lošem smjeru, a velike sile donose iracionalne odluke, ukazao je Popović.

“Dijelit ćemo sudbinu Evrope i NATO, jer ne možemo da budemo ostrvo, sve i da hoćemo”, naglasio je Popović i zaključio da situacija ne daje prostor za optimistička predviđanja.

Šebek: Srbija nije u poziciji da bira između Rusije i Evrope

S druge strane, Šebek predviđa da Srbiju, kao i ostatak svijeta, čekaju teške posljedice pandemije i rata u Ukrajini – visoka inflacija, moguća kombinacija stagnacije privrede i dvocifrene inflacije, pa čak i glad u siromašnim dijelovima svijeta.

On podsjeća da Vučić ne oklijeva samo sada, već da mu je to modus operandi i da “najavljuje da će prekosutra reći nešto što danas ne može da nam kaže”.

Šebek konstatuje da je u izvještaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta iznenađenje samo eksplicitan način na koji je Odbor postavio svoj zahtjev Srbiji da prizna Kosovo, a da “mi odavno znamo šta se traži od Srbije”.

Kako je objasnio, “da li će to biti formula dvije Njemačke, da li će biti formalno priznanje ili neće biti formalno priznanje, to ne znamo, ali znamo šta je to što se očekuje na kraju takozvanog briselskog procesa”.

On napominje da Evropski parlament više nije samo velika pričaonica, jer sada “ima zube, ima pare, mogućnost da utiče na odluke” i postaje ozbiljan odlučujući faktor po svim pitanjima koja se tiču EU.

Šebek smatra da se Srbija ne okreće od Evrope, jer to i ne može, posebno što je trgovinska razmjena sa EU više od 60 posto, a sa Rusijom deset puta manja.

“Srbija zapravo nije u poziciji da bira između Rusije i Evrope. Ona ima Evropu i mora da ide ka njoj”, zaključio je Šebek.


(Vijesti.ba / Fonet)

Izdvajamo