29.09.2024 / 21:05 Regija - Vanredna sjednica

Skupština Srbije sutra zasjeda u vezi sa litijumom

Skupština Srbije sutra zasjeda u vezi sa litijumom
Foto: Ilustracija / RSE
Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je za ponedeljak, 30. septembar, vanrednu sjednicu parlamenta u vezi sa litijumom, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Kako se navodi u saopštenju, Brnabić je, na zahtjev 86 poslanika iz redova opozicije, sazvala treće vanredno zasjedanje Narodne skupštine sa početkom u 14:00.

Dnevni red sjednice određen je u zahtjevu 86 narodnih poslanika od 10. septembra, navodi se u odluci Brnabić o sazivu sjednice, piše na sajtu parlamenta.

Parlamentrana opozicija je u Skupštini 10. septembra predala zahtjev za održavanje vanredne sjednice u vezi sa izmjenama zakona o rudarstvu i energetici koje se odnose na zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je taj opozicioni prijedlog ocijenio kao "imbecilan, nepismen i glup".

Poslanici Skupštine Srbije 30. septembra u 10:00 nastavljaju vanrednu sjednicu o rebalansu budžeta, a očekuje se da ona bude završena pre 14:00.

Opoziciona stranka Zajedno je 27. septembra organizovala jednočasovnu blokadu puta na Zapadu Srbije, protestujući protiv najave otvaranja rudnika litijuma u tom dijelu zemlje.

Vlada Srbije je ovog ljeta oživjela plan međunarodnog rudarskog giganta "Rio Tinta" za otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije, iako je pre dvije godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat bio stopiran.

Nakon toga su u više desetina gradova širom Srbije organizovani protesti.

Dio građana i ekološki aktivisti protive se eksploataciji litijuma i bora zbog, kako su naveli, velikog rizika po životnu sredinu.

"Rio Tinto" je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbjedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbježno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja riječnog sliva i zemljišta.

Aktivisti u Srbiji također podsjećaju da se kompanija "Rio Tinto" tokom svoje duge historije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo