14.06.2022 / 13:45 Regija - Zdravstvo rapidno propada

Oporba RH: Beroš mora otići!

Oporba RH: Beroš mora otići!
Foto: Hina
Najveći dio lijevo-liberalnih zastupničkih klubova u Hrvatskoj u utorak je u saborsku proceduru uputio prijedlog za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša, ...

... uz obrazloženje da je pod njegovim vodstvom, ionako već zapušteno zdravstvo, krenulo u rapidno propadanje.

Ivana Kekin iz Zeleno-lijevog bloka, koji je pokrenuo inicijativu, ocijenila je da je smjena Beroša nužna zato što je upravo pod njegovim vodstvom zadnje dvije i pol godine, ionako zapušteno zdravstvo, krenulo u rapidno propadanje.

„Kardinalno je zakazao u svoja dva osnovna zadatka, pandemiji i reformi zdravstva, jer smo pandemiju završili među prvih osam zemalja po smrtnosti i među prve tri zemlje po najmanjoj procijepljenosti u EU, a reforma nije ni počela", rekla je i dodala da je, osim toga, ministar Beroš "isproducirao niz afera zapanjujućom brzinom”.

Te afere, kako je ustvrdila, pokazale su da u zdravstvenom sustavu građanke i građani ne mogu ostvariti zakonom zajamčena prava i da se "javni novac poreznih obveznika kontinuirano slijeva u privatne džepove bliske HDZ-u".

Zadnje afere su pokazale da je u hrvatskom zdravstvenom sustavu lakše kupiti bubreg nego prekinuti trudnoću na zahtjev, dodala je, prenosi Hina.

Katarina Peović (Radnička fronta) kazala je da je taj opoziv za njih poziv da spase javno zdravstvo i spriječe njegovu devastaciju koja kreće oštrom privatizacijom, a završava povećanjem participacije za korisnike.

Dalija Orešković (Centar) istaknula je da je u Beroševu mandatu postalo vidljivije da se u javnim zdravstvenim ustanovama kadrovira isključivo na temelju stranačke iskaznice i političke podobnosti pa građani ne mogu svoja prava ostvarivati kako piše u Ustavu i zakonima nego kako diktiraju kojekakve interesne i svjetonazorske grupacije koje nameću svoje dogme.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo