11.06.2022 / 12:19 Regija - 19. Opći sabor

Plenković: HDZ je i dalje najsnažnija i najveća politička snaga u Hrvatskoj

Plenković: HDZ je i dalje najsnažnija i najveća politička snaga u Hrvatskoj
Foto: HINA
Himnom i minutom šutnje za poginule u Domovinskom ratu te prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franju Tuđmana počeo je u subotu opći sabor HDZ-a, kojem nazoči oko 2000 uzvanika.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u pozdravnom govoru, između ostaloga, kazao je kako će HDZ biti prva stranka koja će uvijek pomagati Hrvatima u BiH. Hrvatima u Srbiji je poručio da je HDZ uz njih te će ih Vlada još i više podržavati, kao i one u Crnoj Gori. Najavio je i da očekuje skori posjet crnogorskog premijera Dritana Abazovića.

Plenković je kazao kako su iza nas izazovne četiri godine te se prisjetio pandemije koronavirusa koja je iz temelja sve promijenila.

"Hrvatska je doživjela potres u Zagrebu i Banovini te zabilježila enormne štete", podsjetio je premijer te se osvrnuo na rat u Ukrajini i krizu na tržištu energenata.

HDZ je, kako je istaknuo, najjača hrvatska stranka koja će odgovoriti na izazove s kojima se Hrvatska susreće.

Andrej Plenković je zahvalio Tuđmanu što je ostvario viziju samostalne Hrvatske, u kojoj je HDZ imao ključnu ulogu.

Spomenuo je otvaranje Veteranskog centra u Šibeniku te najavio kako će uskoro biti otvoreni istovjetni centri u Sinju, Petrinji, Daruvaru i Lipiku.

Premijer je posebno zahvalio ministru hrvatskoih branitelja Tomi Medvedu na svemu što je učinio za branitelje.

Plenković: "Hrvatska i svi mi stojimo uz naše heroje"

Plenković je uputio važnu poruku vezanu za "one druge poruke", koje, kako je rekao, dolaze u vezi Bljeska i Oluje iz tužiteljstava BiH i Srbije.

"Hrvatska ne prihvaća da Srbija na temelju svojih zakona sama sebi daje nadležnost za procesuiranje djela koja nisu počinjena na njenom teritoriju. Hrvatska se branila u Domovinskom ratu od velikosrpskog Miloševićeva režima i Vlada neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede u Domovinskom ratu tužiteljstvo, bilo da je riječ o BiH ili Srbiji, diže optužnice protiv naših pilota i generala", kazao je.

"Hrvatska i svi mi stojimo uz naše heroje", poručio je Plenković.

Predstavio je i finacijsko izvješće te kazao kako je HDZ financijski konsolidiran. Naglasio je kako HDZ nema ni kune duga, nego odgovorno upravlja financijama.

"Kažu da nije dobro da ja kažem koliko HDZ ima novca na računu", rekao je Plenković te pozvao glavnog tajnika stranke da to učini.

Osvrnuo se i na predsjedničke izbore te rekao kako se Kolindi Grabar Kitarović "radilo o glavi" s dvije strane, pa je pobijedio kandidat ljevice.

Plenković se prisjetio i parlamentarnih izbora.

"Znate li s kim nismo išli u koaliciju - s onima koji su pokušali ucjenjivati HDZ - HDZ se ne da ucjenjivati", poručio je te spomenuo i pobjedu na lokalnim izborima u 15 županija.

Plenković je naglasio kako HDZ vrlo uspješno pozicionira svoje kandidate u vrh europskih tijela, primjerice Ivanu Maletić i Mariju Pejčinović Burić.

"Da nema političke stabilnosti ne bismo danas imali plutajući terminal na Krku i time osigurali neovisnost o ruskim energentima", rekao je Plenković te istaknuo kako HDZ provodi svoj program iz kampanje.

Za vrijeme pandemije kad je zabilježen pad BDP-a, država je, kako je rekao Plenković, intervenirala tako da je isplatila plaće u privatnom sektoru te osigurala da kompanije ostanu na nogama te napravili još niz sektorskih programa.

Plenković je najavio osnaživanje države, na način da sve institucije funkcioniraju bolje i trasnparentnije ta da budu "predvodnici u borbi protiv korupcije".

Ovakva potpora i solidarnost nije sračunata, nego principijelna, kazao je premijer osvrćući se na rat u Ukrajini te poručio: "Slava Ukrajini".

Kao jednu od zasluga HDZ-a i Vlade, Andrej Plenković naveo je izmjene po pitanju obiteljskih mirovina te naglasio kako imaju socijalnu osjetljivost.

Govorio je i o "ravnomjernom regionalnom razvoju" te zahvalio ministrici Tramišak i njezinim prethodnicima.

Predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber kazao je kako je skori ulazak Hrvatske u europodručje dokaz koliko je puno napravila Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem.

"Ne želim živjeti u Europi kojom vlada Putin, želim slobodnu Europu", poručio je Weber osvrćući se na rat u Ukrajini.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo