11°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 12°C

11.05.2022 / 21:38 Politika - Brisel

Počela neformalna večera kod Borrella, stigao i Dodik

Počela neformalna večera kod Borrella, stigao i Dodik
Foto: Dodik i Vučić / Instagram
Lideri zapadnobalkanske šestorke sastali su se večeras u Briselu na neformalnoj večeri sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom koja se organizuje dva puta godišnje.

Večeri prisustvuju predsjednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i šefica kosovske diplomatije Donika Gervala.

EU predstavljaju Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku, i komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Borrell je uoči večere izjavio da je većina partnera EU u regionu od prvog dana rata u Ukrajini u potpunosti usklađena s odgovorom Unije na rusku agresiju i pozvao one koji se još nisu uskladili da to učine, što se odnosilo jedino na Srbiju.



Naveo je da Zapadni Balkan "ostaje strateški prioritet" EU, ukazao na potrebu da EU i taj region "ostanu ujedinjeni" i da "zajedno preduzmu potrebne korake radi osiguranja sigurne, stabilne i prosperitetne Evrope".

Vučić je uoči večere kazao da će Srbija odgovoriti "odgovorno i ozbiljno" ako Kosovo sutra podnese zahtjev za članstvo u Vijeću Evrope, kako je najavila Gervala.

Učesnici sastanka su se zajedno fotografisali uoči večere, prenose Vijesti.me.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo