3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

31.03.2022 / 09:44 Obrazovanje - Naslijedila Zlomušicu

Alena Huseinbegović nova rektorica Univerziteta 'Džemal Bijedić'

Alena Huseinbegović nova rektorica Univerziteta 'Džemal Bijedić'
Foto: FENA

Funkciju rektorice Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru (UNMO) u četvrtak je preuzela redovita profesorica Pravnog fakulteta Alena Huseinbegović, a izabrana je na sjednici Senata UNMO-a održanoj 29. marta.

Alena Huseinbegović rođena je 1973. godine u Mostaru, gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Na Pravnom fakultetu UNMO diplomirala je 1998. godine, a 1999. godine izabrana je za asistenticu na predmetima Gospodarsko pravo i Građansko procesno pravo, priopćeno je s Univerziteta "Džemal Bijedić".

Magistrirala je 2007. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu te je iste godine birana u zvanje više asistentice na Pravnom fakultetu UNMO. Tu je 2010. godine stekla znanstveni stupanj doktora pravnih znanosti uspješno obranivši doktorsku disertaciju pod nazivom "Načela civilnog izvršnog postupka".

Sljedeće godine izabrana je u zvanje docenta na predmetima Građansko parnično procesno pravo i Građansko izvanparnično i izvršno pravo. U zvanje izvanredne profesorice izabrana je 2016. godine, a u zvanje redovne profesorice na znanstveno područje "društvene znanosti", polje "pravo", grana "građansko pravo i građansko procesno pravo" izabrana je 2022. godine.

Od 2008. do 2010. godine obnašala je funkciju v.d. prodekanice Pravnog fakulteta, a od 2015. do ove godine obnašala je funkciju v.d. dekanice, zatim i dekanice Pravnog fakulteta Univerziteta.

Kao autorica i koautorica objavile je četiri knjige i preko 30 znanstvenih i stručnih radova. Osim na matičnom fakultetu, kao gostujuća profesorica predavala je na Pravnom fakultetu u Zenici i Tuzli.

Sudjelovala je u više projekata i bila edukatorica i referentica na preko 50 domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova, konferencija, okruglih stolova i seminara, te sudjelovala u radu različitih tijela i komisija na UNMO i izvan njega.

Nova rektorica na ovoj poziciji naslijedila je Elvira Zlomušicu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo