12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

03.03.2022 / 20:09 Svijet - EU članstva

Moldavija podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji

Moldavija podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji
Foto: Agencije

Moldavija je danas formalno podnijela zahtjev za članstvom u Evropskoj uniji, objavila je predsjednica te zemlje, Maia Sandu, sedam dana nakon početka ruske invazije na susjednu Ukrajinu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Danas potpisujemo zahtjev za članstvom u EU - rekla je novinarima Maia Sandu. "Neke odluke moraju biti donesene brzo i odlučno", dodala je.

Gruzija je također u četvrtak podnijela zahtjev za članstvom u EU, nakon što je to prvobitno zatražila i Ukrajina.

O kandidaturi Ukrajine raspravljat će se na samitu EU koji je na rasporedu iduće sedmice.

Dvije bivše sovjetske republike, Gruzija i Moldavija, formalno su podnijele zahtjev nakon što su njihove ambicije ubrzane u sjeni ruske invazije punog razmjera na obližnju Ukrajinu.

Novootkrivena inicijativa u dvije zemlje, gdje su ruske trupe pozicionirane uprkos lokalnom i međunarodnom protivljenju, uslijedila je nakon odluke Ukrajine da ubrza svoj zahtjev za članstvo u EU pošto su desetine hiljada ruskih vojnika umarširali na njen teritorij sa istoka, juga i preko Bjelorusije sa sjevera.

Proces pristupanja EU obično traje godinama i zahtjeva ispunjavanje strogih kriterija koji uzimaju u obzir faktore kao što su ekonomska stabilnost, nivo korupcije i poštivanje ljudskih prava. Jednoglasnost između 27-članog bloka je neophodna da bi se omogućilo ulazak novim članicama.


(Vijesti.ba/Fena)

Izdvajamo