27.02.2022 / 21:36 Svijet - Visoki predstavnik EU

Borrell: Pratiti kako će konflikt uticati na Z. Balkan

Borrell: Pratiti kako će konflikt uticati na Z. Balkan
Foto: Agencije

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da je blok zabrinut da bi se kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu mogla preliti na susjedne zemlje, uključujući Moldaviju, Gruziju i Zapadni Balkan.

„Bojimo se da Rusija neće stati u Ukrajini, a ruski uticaj može da počne da deluje u susjednim zemljama", rekao je Borrell.

“Moramo gledati na koji način se zemlje Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo za Evropsku uniju usklađuje sa politikama Evropske unije”, rekao je šef evropske diplomatije Josep Borrell nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU.

On je rekao i da će uskoro putovati u Moldaviju. “Također moramo ostati budni i pratiti uticaj sukoba”, na područje Zapadnog Balkana.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, podržale su Ukrajinu i osudile rusku invaziju na Rusiju. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Također u BiH dva člana Predsjedništva su izrazila podršku Ukrajini, dok je treći član Milorad Dodik rekao da smatra da bi BiH trebala ostati neutralna.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo